Навіть поява вакцини не допоможе повернутися до старого темпу життя / REUTERS

Головний експерт США з питань коронавірусу Ентоні Фаучі минулого тижня попередив, що пандемія COVID-19, швидше за все, продовжиться в 2021 році. Він, звісно, має рацію. І всім потрібно змиритися з цією реальністю. Потрібно почати зробити кроки, щоб розібратися з нею, а не заперечувати слова Фаучі.

Читайте такожЗа добу у всьому світі виявлено 289 тисяч нових випадків захворювання на COVID-19Про це пише New York Times, додаючи, що багато американців не хочуть приймати ситуацію такою, якою вона є. Вони сподіваються на перезапуск відкладеного спортивного сезону, на відкриття шкіл й на те, що вони нарешті зможуть вирушити у перенесені відпустки й піти на всі вечірки. Можна легко зрозуміти, що багато хто втомився від обмежень, які з'явилися через COVID-19. Нажаль, рішучість людей слабне тоді, коли потрібно, щоб вона зміцнювалася. І це може дуже дорого коштувати всім.

Нереалістичний оптимізм частково витікає з того факту, що люди почали прив'язувати свої надії до медичних проривів. Перспективні випадки прогресу й справді були. Наприклад, препарат під назвою remdesivir потенційно може допомогти людям, які потрапили в лікарні з коронавірусом. Ліки на основі антитіл можуть покращити результат терапії чи запобігти зараження людей в групі найвищого ризику.

Відео дня

Але більшість пацієнтів поки не отримують ніякої користі від цих проривів. Більше того, жодна з цих терапій не може запобігти зараженню чи госпіталізації в широкому масштабі. Проблема невирівняної кривої заражень не лише в загрозі отримати більшу кількість загиблих, хоча це теж важливо. Вона також в перевантаженні систем охорони здоров'я, в появі ситуації, коли палати настільки заповнені, що лікувати людей з іншими хворобами просто неможливо. Пацієнти з серцевими нападами, інсультами, раком теж можуть стати чинником, який призведе до підвищення рівня смертності.

Читайте такожДоставка вакцин від COVID-19 може стати серйозним викликом – ЗМІАмериканці також надто переоцінюють вакцини. Багато хто чекає, що ще до кінця осені вони будуть схвалені й зможуть "ефективно" допомогти побороти коронавірус. Але малоймовірно, що вакцини справді змінять всю гру.

Зрештою, всі щеплення не однакові. Деякі з них, наприклад, вакцини проти кіру, свинки і краснухи, дають захист на все життя після прийому кількох доз. Інші ж, як засоби проти грипу, захищають лише один сезон. Ніхто не знає, якою буде вакцина проти коронавірусу. Хоча більш вірогідним зараз здається те, що вона буде подібна на щеплення від грипу.

Ніхто не знає, як довго буде зберігатися імунітет від коронавірусу. Ніхто не знає, як щеплення подіє на різні групи населення. І через всі ці відкриті питання всім доведеться зберігати обережність навіть після імунізації. Аж поки не з'являться переконливі докази, що вакцина допомогла великій частині населення, нам доведеться носити маски й тримати дистанцію один від одного. 

Але надто багато людей не збираються цього робити. Вони будуть вірити, що вакцина їх захищає. Тож значна кількість людей швидко кинеться у вир своєї звичної активності. І це може призвести до нових великих спалахів. Але навіть такий сценарій, звісно, спирається на припущення, що вакцина буде широко й швидко розповсюджена (що навряд чи), що люди зроблять щеплення (а багато хто не зробить) і що дистрибуція доз буде організована так, щоб найбільш уразливі люди отримали їх першими (що суперечить кільком десятиліттям нерівності у сфері охорони здоров'я).

Читайте такожТрамп анонсував появу вакцини від коронавірусу в США через кілька тижнівСхвалення вакцини може стати початком реальної відповіді на пандемію коронавірусу. А це точно не буде кінець. Дуже вірогідно, що життя в 2021 році, особливо в першому півріччі, буде таким же, як і зараз. Ті, хто думає, що лишилося терпіти лише кілька місяців, мусять переглянути свої очікування. Тих, хто розраховує, що навчання в школах було зірване лише в 2020-му, і все повернеться до норми наступного року, чекає болюче пробудження.

"Якщо говорити про повернення до такої нормальності, яка б нагадувала стан речей до появи COVID-19, то це може статися ближче до кінця 2021 року", - сказав доктор Фаучі в ефірі MSNBC.

Навесні ми змарнували свій шанс на краще літо. А влітку ми змарнували шанс врятувати осінь. І ось ми знову марнуємо свій час. Новий рік не так і далеко. Потрібно ще з'ясувати, як жити в цьому новому світі. А це означає, що доведеться нарешті прийняти всі стратегії для боротьби з коронавірусом, які багатьом з нас не подобаються.

Вас можуть також зацікавити новини: