Ілюстрація / REUTERS

Пацієнти з коронавірусом, які отримували експериментальні ліки remdesivir, швидко одужали. Більшість з них за лічені дні змогли виписатися з лікарні й піти додому.

Про це пише CNN, додаючи, що пацієнти брали участь в клінічних випробуваннях препарату. У кожного з них були гострі респіраторні симптоми і висока температура. Але менш ніж за тиждень їх виписали.

Читайте такожThe Guardian: Ліки від COVID-19 обов'язково з'являться, але хворі їх не отримають

Відео дня

"Найкращі новини в тому, що більшість наших пацієнтів вже виписалися, і це чудово. Лише двоє пацієнтів померли", - сказала інфекціоніст доктор Кейтлін Маллен з Університету Чикаго. Вона очолює клінічні випробування препарату.

На спроби CNN отримати більше деталей про ефект ліків, в університеті повідомили, що дадуть коментарі, коли офіційні результати досліджень будуть готові. Наразі немає затвердженої терапії для COVID-19. Новий коронавірус може викликати тяжку пневмонію і гострий респіраторний дистрес-синдром у деяких пацієнтів. Національний інститут охорони здоров'я США почав випробування кількох препаратів, які потенційно можуть допомоги боротися з COVID-19. Remdesivir серед них.

Препарат розробила компанія Gilead Sciences. Його випробовували проти еболи, але не дуже успішно. Однак, низка досліджень на тваринах виявила, що ліки можуть бути ефективними в боротьбі зі схожими на COVID-19 коронавірусами, зокрема з SARS і MERS. В лютому ВООЗ повідомила, що remdesivir потенційно може допомогти боротися з нинішньою пандемією.

"Більшість наших пацієнтів були тяжкими. І більшість з них через 6 днів пішли додому. Це говорить нам, що тривалість терапії не повинна бути на рівні 10 днів", - сказала Маллен.

Читайте такожWashington Post: Коронавірус підриває глобальну боротьбу з іншими тяжкими хворобами

Однак, клінічні випробування не включали контрольну групу. Тому важко сказати, чи ліки насправді допомогли пацієнтам швидко одужати. Видання пояснює, що в контрольній групі аналогічні пацієнти не отримують певний препарат. Це дозволяє лікарям зрозуміти, наскільки ефективні ліки, які вони випробовують.  Gilead спонсорує тестування свого препарату в 152 місцях по всьому світу за участі 2400 пацієнтів у тяжкому стані. Компанія також випробовує його на 1600 пацієнтах з помірними симптомами  в 169 клініках. В компанії кажуть, що до кінця місяця розраховують отримати результати тестів. А до того радять не покладати великі надії на ліки.

Читайте такожNew York Times: Пацієнтів з COVID-19 краще взагалі не лікувати, ніж давати їм неперевірені ліки

"Ми розуміємо гостру необхідність лікування COVID-19 і великий інтерес до даних щодо нашого препарату remdesivir", - прокоментували в Gilead. Однак, в компанії наполягають, що наразі всі історії про його ефективність - це "лише історії".

"Підсумкові дані потрібно ретельно проаналізувати, щоб зробити будь-які висновки з випробувань. Всі історії хоч і підбадьорюють, але не дають статистичної сили, необхідної для визначення безпечності й ефективності remdesivir у лікуванні COVID-19", - додали в компанії.