Ілюстрація REUTERS

Вже у квітні в даних про показники смертності від коронавірусу з'явилася закономірність. У деяких країнах чоловіки, ймовірно, вмирали від COVID-19 вдвічі частіше, ніж жінки. Цей факт здивував лікарів і статистиків, надихнувши їх на дослідження.

Читайте такожКоронавірус у світі: майже 10 мільйонів осіб побороли COVID-19 (карта)

На цьому тижні в журналі JAMA з'явилася робота, в якій наводиться можлива причина – чоловіки схильні до більш серйозних наслідків COVID-19 через більш високу частоту генетичних дефектів, повідомляє medikforum. У дослідженні були вивчені випадки захворювання чотирьох пацієнтів з коронавірусом: двох груп братів з неродинних сімей в Нідерландах, які були госпіталізовані у відділення інтенсивної терапії з важкими симптомами вірусу. За словами дослідників, цих пацієнтів вибрали через молодий вік, сильне ураження і родинні зв'язки, а значить, поділ геному.

Відео дня

Використовуючи генетичне секвенування та імунологічні тести, дослідники дійсно ідентифікували рідкісні генетичні дефекти на Х-хромосомах суб'єктів. Вони визначили, що ці дефекти сприяли важкому перебігу хвороби, різко послаблюючи імунні реакції пацієнтів.

Хоча конкретні дефекти занадто рідкісні, щоб пояснити таку статистичну нерівність, вчені вважають, що генетичні варіації можуть грати ширшу роль у високих показниках смертності у чоловіків. Вчені вважають, що присутність двох копій Х-хромосоми дає жінкам генетичну перевагу, знижуючи шанси на тяжкий перебіг, тому що одна з двох хромосом виявляється здоровою.