Люди з І групою крові мають "захист" від COVID-19 / фото: ua.depositphotos.com

Науковці виявили, що група крові може впливати на рівень ризику заразитися новим коронавірусом. Люди із І групою крові мають найменший ризик підхопити COVID-19, а найбільший - із ІV групою крові. 

Однак результати є попередніми, пише ТСН з посиланням на IFL Science.

Читайте такожВчені США заявили про вироблення антитіл майже у всіх, хто перехворів на коронавірус

Відео дня

Науковці з компанії 23andMe вивчили дані понад 750 тис. людей, зокрема 10 тис. з них були госпіталізованими із діагнозом COVID-19, щоб з'ясувати, чи можуть генетичні дані дати якесь уявлення про їхній стан. Результати ще не були офіційно опубліковані і не рецензовані, але попередні результати показали цікаву інформацію.

Люди з І групою крові, мабуть, менш сприйнятливі до COVID-19. Хоча це не означає, що люди з цією групою крові мають надлюдський захист від хвороби, вони, за даними, на 9-18% рідше за інших мають позитивний результат на COVID-19.

Якщо звернути особливу увагу на людей, які мали високу ймовірність зараження вірусом, таких як медичні працівники, дослідники виявили, що тільки у 3,2 відсотка позитивних учасників COVID-19 була група крові І.

Результати показали, що хворими на коронавірус:

  • 3,9% були з ІІ групою крові;
  • 4% були із ІІІ групою крові;
  • 4,1% були із IV групою крові.

Після поправки на вік, вік, стать, расу, етнічну приналежність, індекс маси тіла та інші фактори, було виявлено, що люди з І групою крові мають невеликий, але помітний "захисний ефект" як проти надбання COVID-19, так і при госпіталізації.

Проте, існує ряд інших параметрів, що не були досліджені, і цей зв'язок досі є кореляцією без причинного зв'язку.

"Були деякі повідомлення про зв'язки між COVID-19, згортанням крові і серцево-судинними захворюваннями. Ці звіти надали деякі підказки про те, які гени можуть мати значення. Ми не єдина група, яка розглядає це, і в кінцевому підсумку науковому співтовариству, можливо, буде потрібно об'єднати свої ресурси для реального вирішення питань, що стосуються зв'язків між генетикою і COVID-19", - головний науковець з 23andMe Адам Отон

Нагадаємо, інше дослідження пацієнтів лікарні в китайському місті Ухань, де, як вважається, почалася пандемія, показало, що ІІ група крові була пов'язана з більш високим ризиком розвитку COVID-19 в порівнянні з іншими, тоді як І група крові була пов'язана з більш низьким ризиком.