"Омікрон" поширюється дуже швидко і може стати домінуючим у Європі / фото REUTERS

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький зазначає, що штам коронавірусу "Омікрон" поширюється дуже швидко і може стати домінуючим у Європі вже до середини січня.

Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

"Омікрон" в Україні. Вже офіційно. Цей штам коронавірусу виявили у молодої жінки, яка повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів, де, ймовірно, і могла інфікуватися "Омікроном", - зазначив Радуцький.

Відео дня

Читайте такожКраїни G7 назвали штам коронавірусу "Омікрон" найбільшою загрозою для глобальної системи охорони здоров'я (відео)

Він додав, що хвора перебуває на самоізоляції, але "є вірогідність, що інфікованих може бути набагато більше".

"Штам поширюється дуже швидко і може стати домінуючим у Європі вже до середини січня. Симптоми в цьому випадку відрізняються від добре відомих ознак, притаманних попереднім штамам вірусу (лихоманка, кашель, втрата нюху та смаку)", - наголосив депутат.

Так, підкреслив він, експерти радять звернути увагу на такі симптоми:

  • першіння у горлі,
  • сухий кашель,
  • сильна втома,
  • болі у м'язах та нічна пітливість.

"Без сумніву, Україні доведеться пережити ще одну хвилю пандемії. Наскільки потужною і тривалою вона буде, залежить від нас. Єдиним захистом проти хвороби залишається вакцинація", - написав Радуцький.

Як повідомляв УНІАН, 26 листопада Всесвітня організація охорони здоров'я кваліфікувала новий штам коронавірусу SARS-CoV-2, який отримав назву "Омікрон", як такий, що викликає занепокоєння. Цей варіант вперше виявили на початку листопада на півдні Африки.

14 грудня у ВООЗ заявили, що штам "Омікрон" швидкими темпами "захоплює" світ. Цей варіант коронавірусу виявили вже у 77 країнах.

За даними видання Medical Press, науковці з Гонконгу довели, що щеплення вакцинами від Pfizer-BioNTech та Coronavac не допоможе у протистоянні новому штаму.

Сьогодні, 18 грудня, міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко повідомив, що в Україні вперше виявили штам коронавірусу "Омікрон".

Вас також можуть зацікавити новини: