Перше покоління вакцин від COVID-19 може бути не дуже ефективним / Reuters

Десятки груп розробників по всьому світі грають в довгострокову гру. Вони роблять ставку на те, що їхні експериментальні вакцини будуть дешевшими або більш потужними ніж ті, які зараз попереду в гонці вакцин.

Читайте такожNewsweek: Вчені визначили, наскільки ефективною повинна бути вакцина для повернення до звичного життяПандемія коронавірусу триває більше, ніж півроку. За цей час більше 30 вакцин швидко перейшли до фінальних стадій клінічних випробувань. Але в цей же час дуже велика кількість компаній робить ставку на свої розробки, які досі не отримала жодна людина.

Про це пише New York Times. Видання встановило, що у світі наразі триває лабораторна робота над 88 вакцинами. З них 67 планують почати клінічні випробування лише наприкінці 2021 року. Таким чином, ці випробування можуть початися вже після того, як мільйони людей пройдуть "першу хвилю" щеплень. На завершення пізніх клінічних випробувань підуть місяці. Але розробники стверджують, що їхні творіння дадуть людям більш потужний імунний захист від коронавірусу або ж вони будуть дешевшими, ніж вакцини першої хвилі. Так вони планують стати повільними і послідовними переможцями у битві проти коронавірусу.

Відео дня

"Перші вакцини можуть виявитися не найбільш ефективними", - сказав директор Центру вакцинації й імунології в Університеті Джорджії Тед Росс. Він працює над експериментальним препаратом, клінічні випробування якого розпочнуться тільки в 2021-му.

Багато вакцин, які зараз входять до групи лідерів у "гонці", намагаються змусити людське тіло засвоїти один і той же базовий урок. Вони доставляють білок з так званих "шипів" коронавірусу, щоб спровокувати імунну систему почати виробництво антитіл для боротьби з інфекцією.

Але деякі дослідники вважають, що надто багато надій покладено на стратегію, ефективність якої не була доведена.

"Було б не правильно покласти всі яйця в один кошик", - сказав вірусолог з Університету Вашингтона Девід Віслер.

Читайте такожThe Guardian про повторне зараження COVID-19: Що це означає і чому не варто панікувати?В березні доктор Веслер і його колеги розробили вакцину, яка складається з мільйонів наночастинок, кожна з яких вкрита 60 копіями білка з кінчика "шипа" коронавірусу. Це відрізняє препарат від інших вакцин, які використовують весь білок. Розробники вважають, що їхня розробка може дати більш потужний імунний захист.

Коли вони ввели ці наночастинки мишам, у тварин швидко з'явилася дуже велика кількість антитіл. Їх було більше, ніж при використанні вакцин, які містять весь шип коронавірусу. Альтернативна розробка зробила мишей повністю захищеними від зараження. Автори вакцини поділилися своїми даними з науковими колами. Вони будуть опубліковані ще цього місяця.

Компанія Icosavax, заснована Нілом Кінгом, готується почати клінічні випробування вакцини на основі наночастинок наприкінці 2020 року.

Вчені Військового інституту Волтера Ріда, який належить Збройним силам США, теж створили вакцину на основі наночастинок. Вони вже почали набирати добровольців для клінічних випробувань. Їх запуск запланований на кінець 2020-го.

Вакцини проти коронавірусу: що про них відомо?