Навіть якщо в 50 ви виглядаєте на 40, ваш організм зношений відповідно до Вашого реального віку, а не вашого зовнішнього вигляду / фото newsru.co.il

Старішання - це неминучий етап життя кожного і на жаль, обдурити природу неможливо. Навіть якщо в 50 ви виглядаєте на 40, ваш організм зношений відповідно до вашого реального віку, а не вашого зовнішнього вигляду. Однак процес старішання можна суттєво уповільнити. 

Причини різкого старішання

Різке старішання може початися через сильну стресову ситуацію. Також різке старішання може бути спровоковано хронічними захворюваннями, поганою генетикою та спадковістю або гормональними захворюваннями.

Якщо говорити про те, що найбільше впливає на старішання, то слід розуміти, що швидкість старішання будь-якої людини на 20% залежить від спадковості та генетики. Решта 80%, що впливають на старішання вашого організму - це ваш спосіб життя: сон, харчування, фізична активність, екологія й т. ін.

Відео дня

Якщо говорити про те, що прискорює старішання, то це шкідливі звички та неправильний ритм життя. Куріння, нестача сну, порушений режим харчування, стресові ситуації неминуче ведуть до прискорення процесів старішання.

Звичка пити воду перед сном може стати причиною ранкових набряків і як результат - спровокувати опущення куточків рота і ранню поява носогубної складки.

фото ua.depositphotos.com

Що старішає в першу чергу

Слід розуміти, що є два боки старішання: те старішання, яке ми бачимо, і те, якого ми не бачимо, проте воно набагато більш серйозне та небезпечне для життя. 

Якщо говорити про зовнішній прояв старішання, то перші ознаки старішання найчастіше проявляються на шкірі, і, в першу чергу, на шкірі обличчя. Першим відбувається старішання саме шкіри обличчя, потім в'яне шкіра рук та шиї.

Якщо тіло зазвичай прикрите одягом, що захищає шкіру від шкідливих впливів ззовні, то шкіра обличчя, попри догляд, залишається незахищеною.

Також внаслідок великої кількості мімічних м'язів саме на обличчі починаються перші глибокі зморшки.

Що стосується прихованих ознак старішання, то в першу чергу у нас старішає серцево-судинна система. Саме тому людям після 50 років потрібно регулярно відвідувати кардіолога, стежити за тиском та станом судин.

Як старішає обличчя

Як правило, до 30-ти років жир на обличчі розподіляється рівномірно і створює припухлості, завдяки яким лоб, щоки, області навколо очей і рота виглядають гладкими та пружними.

Після 30-ти обсяг жирових відкладень на обличчі зменшується. Риси обличчя втрачають округлості, шкіра втрачає еластичність та провисає. Також спостерігається поступове опускання куточків рота та очей. Якщо у вас тонка шкіра - може з'явитися капілярна сітка, якої в молодому віці не було. Підвищується зневоднення та чутливість шкіри, з'являються зморшки, пігментація, змінюється овал обличчя. 

Який тип шкіри старішає швидше

Суха шкіра старішає набагато швидше за жирну. Саме суха шкіра починає швидко втрачати пружність та еластичність. Якщо ви завзятий курець - процес старішання шкіри буде проходити набагато швидше.

При перших ознаках старішання люди з сухою шкірою звертають увагу на тьмяний колір обличчя. З'являється зниження тургору шкіри та тонусу м'язів. Також спостерігається опущення куточків очей і рота. Чітко проявляється малюнок носогубного трикутника та слізної борозни. 

фото ua.depositphotos.com

Найнебезпечніший напій для літніх людей

Найнебезпечніший напій для людей похилого віку - алкоголь. Спиртне прискорює роботу серця та збільшує його потребу в кисні. Крім того, алкоголь може стати причиною серйозного гіпертонічного кризу, спровокувавши різкий стрибок тиску.

Крім того, алкоголь сприяє розвитку остеопорозу, деменції та значно підвищує крихкість кісток.

Як зупинити старішання

На жаль, зупинити старішання неможливо. Однак його можна суттєво уповільнити. Якщо йдеться про гормональне старішання, то його можна уповільнити правильно підібравши необхідні препарати. 

Переважно гормональне старішання спостерігається у жінок в період менопаузи. Воно відбувається через зниження концентрації естрадинолу — жіночого статевого гормону. В цьому випадку вам необхідно отримати консультацію в ендокринолога, який допоможе правильно підібрати препарати.

Якщо говорити про вікове старішання, то його можна суттєво уповільнити внаслідок правильного харчування та активного способу життя. В першу чергу постарайтеся скинути зайву вагу. Не намагайтеся схуднути занадто швидко, оскільки різке скидання ваги зробить вашу шкіру в'ялою та обвислою, а вага скоріш за все знову повернеться. Скидайте вагу поступово, без зайвих дієт та надмірних фізичних навантажень.

Також дієтологи радять вживати в їжу якомога більше овочів, зелені та кисломолочних продуктів. Істотно уповільнюють старішання гарбузове насіння, жирна риба, томати, какао та темний шоколад.

Що стосується активного способу життя, то для уповільнення старішання необхідно частіше бувати на свіжому повітрі. Якщо здоров'я дозволяє - займіться плаванням, оскільки воно вкрай корисно для роботи опорно-рухового апарату та серцево-судинної системи.

Якщо ж плавання вже дається важко - обмежтеся пішими прогулянками на свіжому повітрі.