Фактично єдиною країною, котра ввела фармсанкції стала Україна / фото ua.depositphotos.com

Європейський Союз погодив 9-й пакет санкцій проти Росії за вторгнення в Україну. У ньому, як і у восьми попередніх пакетах, знову немає санкцій проти фармацевтичної галузі. Скоріше за все, їх не буде і в 10-му пакеті, говориться у публікації "Гуманітарна маніпуляція: чому не вводять санкції проти фармацевтичних компаній" на fakty.ua.

Тим часом, зазначають автори матеріалу, минулого року такі компанії як B.Braun, Gedeon Richter, Sun Pharma, Abbott, Servier та Egis, Stada, КРКА, Menarini Group та низка інших поповнили бюджет РФ на 339 млн доларів.

"За ці гроші РФ придбала 339 тис. снарядів для 122-мм гармати, або 3556 ракет "Смерч", або 39 крилатих ракет "Калібр", або 23 штурмовика Су-25, або будь-яку іншу зброю, якою окупанти продовжують вбивати українців", – наводить підрахунки Центр протидії дезінформації при РНБО, дані якого процитовані у матеріалі.

Відео дня

Фактично єдиною країною, котра ввела фармсанкції стала Україна.

Ще 22 травня 2022 року Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо обмеження обігу лікарських засобів, виробництво яких розташовано на території Російської Федерації або Республіки Білорусь, а також щодо вивезення лікарських засобів з України" № 2271.

Згідно з цим законом, вводиться заборона на продаж ліків, виробники яких здійснюють пряму або опосередковану діяльність з виробництва лікарських засобів на території держави-агресора або Білорусі.

Втім, іще раніше, а саме у 2017 році виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун зробила заяву про намір зупинити поставки на українські ринки медичних препаратів із Росії.

"МОЗ заохочує українських та іноземних виробників виводити на ринок якісні замінники для препаратів російського виробництва. Подвійних стандартів бути не повинно: країна, що розв’язала війну проти українського народу, не має права заробляти на нашому лікуванні", – зазначала тоді Супрун, яку цитує censor.net.

Водночас, зазначено у публікації, українським пацієнтам не варто побоюватися дефіциту ліків. Заборона на реалізацію ліків діє в тому випадку, якщо в Україні існує як мінімум два замінники для кожного з забороненого препарату. Та й загалом експерти фармринку вважають, що перелік лікарських засобів, які потенційно можуть бути заборонені, не є широким, говориться у статті.