Частина коштів залишилася на руках у зловмисників / фото: bank.gov.ua

Правоохоронці встановили особу шахрая, який з тюрми за допомогою телефону видурив у жительки Тернопільщини 365 тисяч гривень, які благодійники зібрали на лікування дітей, потерпілих від вибуху під час репетиції Різдвяного вертепу на початку січня.

Як повідомили УНІАН в секторі комунікацій Головного управління Національної поліції України в Тернопільській області, правоохоронці з'ясували, що мати одного з потерпілих, введена в оману телефонним шахраєм, переказала кошти на електронні гаманці жителів чотирьох областей.

За даними поліції, підозрюваний (1984 року народження), який телефонував матері потерпілої дитини, наразі відбуває покарання у тюрмі в Дніпропетровській області за крадіжки та грабежі. Про збір коштів він дізнався через Інтернет, де також отримав контакти жінки, якій благодійники надсилали кошти на лікування постраждалих дітей.

Відео дня

За даними поліції, своїм товаришам зловмисник сказав, що виграв велику суму грошей в букмекерській компанії, та оскільки перебуває в тюрмі, грошей зняти не може, тому попросив їх зробити це замість нього.

Загалом гроші знімали понад 100 осіб в Дніпровській, Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях. У правоохоронців вже є фото кожного з них, встановлено особи кожного.

Також встановлено, що зняті кошти спільники переказували на 4 картки найближчих до шахрая осіб. Зараз ведуться дії щодо блокування коштів на цих рахунках. Частина коштів залишилася на руках у зловмисників, які встигли їх зняти, однак не перевели далі. Оперативники проводять дії щодо вилучення цих коштів.

Правоохоронцям спільно зі службою безпеки фінансової установи спочатку вдалося заблокувати 35 тис. грн, а невдовзі ще 80 тис. грн, які спільники шахрая не встигли зняти. Ці кошти невдовзі повернуть обдуреній жінці.

Також слідчі встановлюють, чому в місці позбавлення волі ув’язнений користувався мобільним телефоном.

Як повідомляв УНІАН, 3 січня 8 дітей віком від 12 до 17 років постраждали від вибуху газу під час репетиції Різдвяного вертепу в селі Угринів Підгаєцького району. У всіх потерпілих медики констатували опіки обличчя та кінцівок І-ІІ ступеня.

За фактом вибуху, до якого призвела недбалість працівників під час зварювальних робіт на газопроводі, відкрито кримінальне провадження.

27 січня до матері одного із потерпілих зателефонував невідомий і шахрайським шляхом видурив у неї усі зібрані кошти – 365 тис. грн.

Жінка повірила, що така сума не вміщається на одному рахунку, тож за вказівкою шахрая переказала кошти на невідомі електронні гаманці через платіжні термінали.