REUTERS

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишнього судді Апеляційного суду АР Крим за державну зраду.

Про це повідомила прес-служба прокуратури АРК.

Слідством встановлено, що громадянин України, будучи суддею Апеляційного суду АР Крим, після окупації півострова у 2014 році зрадив присязі на вірність народу України, перейшовши на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта.

Відео дня

"Брав безпосередню участь у формуванні та організації роботи окупаційних судів, сприяючи таким чином окупації півострова, забезпечуючи становлення і зміцнення окупаційної адміністрації та надаючи допомогу Російській Федерації в проведенні підривної діяльності проти України", - йдеться в повідомленні.

Читайте такожПрикордонники не пропустили в Україну росіян, які їхали до Києва з пропагандою

Зокрема, у складі незаконно створеного "Верховного суду Республіки Крим Російській Федерації" ухвалював "судові рішення" у справах за російським законодавством.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.

Як повідомило УНІАН джерело у правоохоронних органах, йдеться про суддю Едуарда Бєлоусова.

Як повідомляв УНІАН, 26 травня Бєлоусов за підсумками розгляду апеляційної скарги ухвалив залишити без змін вирок жителю Джанкоя Сергію Філатову, якого звинувачують в організації відділення релігійної організації "Свідки Єгови", що внесена в Росії до списку екстремістських.

Підконтрольний Кремлю "Джанкойський районний суд" визнав Філатова винним у створенні відділення "Свідків Єгови" і призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі терміном на шість років і обмеження свободи на один рік, а також заборонив йому займатися просвітницькою діяльністю, діяльністю, пов'язаною з виступами і публікаціями в ЗМІ і розміщенням матеріалів в інтернеті протягом п'яти років.

Відбувати покарання Філатов буде у виправній колонії загального режиму.

Правозахисники наголошують, що позбавлення волі послідовників організації "Свідки Єгови" в Криму є комплексним порушенням прав людини і міжнародного гуманітарного права і, відповідно, підпадає під юрисдикцію Європейського суду з прав людини і Міжнародного кримінального суду.