Був напідпитку і не пускав людей: охоронцем укриття поліклініки в Києві зайнялася поліція / фото УНИАН, Александр Прилепа

Під час нічної атаки РФ в Києві троє людей загинули, так і не отримавши змоги потрапити до найближчого укриття, розташованого у місцевій поліклініці. За інцидент вже взялася поліція.

Як пише NV, було затримано охоронця укриття. Мешканці розташованих поряд будинків у Деснянському районі столиці розповідали, що упродовж 15-20 хвилин після оголошення тривоги не могли потрапити до укриття, оскільки охоронець не відчиняв двері. 

Також повідомляють, що чоловік перебував в стані алкогольного сп’яніння цієї ночі і розпивав алкоголь на робочому місці не вперше. 

Відео дня

Директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук водночас стверджує, що охоронець нібито намагався відкрити укриття, проте стався вибух. Ткачук також стверджує, що чоловік в лікарні, пише "Суспільне". 

Оновлено (12:12): В прокуратурі Києва уточнили, що охоронця поліклініки було доставлено до поліції, однак він не був затриманий.

"Охоронець поліклініки не затриманий, він доставлений до управління поліції, оскільки мав візуальні ознаки алкогольного сп’яніння", – розповіла прес-секретар прокуратури Києва Надія Максимець в коментарі УНІАН.

При цьому речниця додала, що встановлюються обставини щодо його "перебування у такому стані", а також те, чи був він на роботі під час повітряної тривоги і чи має стосунок до предмету досудового розслідування.

"Спершу ми маємо з’ясувати відповідальність саме службових осіб з числа адміністрації цього медичного закладу. Його (охоронця – УНІАН) діям буде, безумовно, надано правову оцінка. Ми встановлюємо обставини, чи перебував він в стані алкогольного сп’яніння, це мають встановити представники поліції. Але не потрібно зміщувати акценти, тому, що ми встановлюємо саме відповідальність службових осіб, які були зобов’язані організувати утримання цього укриття і забезпечити вільний доступ людей до нього під час повітряної тривоги", – наголосила речниця прокуратури.

З'являлася інформація про те, що нібито чоловік був контужений внаслідок вибуху, однак, за словами Максимець, таких скарг від нього не надходило. Водночас він перебував у медичному закладі – за добровільною згодою був направлений перевірку на стан алкогольного сп’яніння. 

Максимець також уточнила, що спершу кримінальне провадження за фактом недоступку громадян до укриття було розпочато за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки). Зараз внесено додаткову правову кваліфікацію за статтею 135 Кримінального кодексу України (залишення в небезпеці). Розв'язується питання про об’єднання проваджень.

Нічна атака на Київ 1 червня - що треба знати 

Цієї ночі російські окупанти завдали удару по Києву 10 ракетами типів "Іскандер-М" та "Іскандер-К". 

Попри те, що всі ракети було збито, їхні уламки завдали руйнувань та спричинили загибель людей. 

Зокрема, в Деснянському районі столиці загинули дві жінки і дитина. Стало відомо, що вони вийшли на вулицю, аби піти до укриття в поліклініці, але не встигли потрапити до нього – двері були зачинені.

Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що відповідальність за це несуть керівник медзакладу і глава району. Він повідомив, що фахівці департаменту муніципальної безпеки розбираються у причинах недоступності бомбосховища. 

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко напередодні сповістив, що поліція Києва вже розпочала кримінальне провадження за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України).

Вас також можуть зацікавити новини: