Правильно підібране кріплення з лижним черевиком відповідно до ваги тіла допоможе знизити ризик травмування

Найчастіше люди під час зимового відпочинку отримують травми кінцівок, особливо колін та гомілок. Чоловіки зазвичай травмуються сильніше: осколкові переломи кісток, часто зі зміщенням, розрив зв’язок колінного суглоба. Травми жінок за статистикою легші: вивихи, забої м’яких тканин, пошкодження зв’язок.

Про це розповів керівник відділу врегулювання збитків подорожуючих страхової компанії ІНГО Україна Мирослава Аврамишин.

За її словами, часті травми колін та вивихи лижників пояснюються тим, що лижі вчасно не відчіплюються. Правильно підібране кріплення з лижним черевиком відповідно до ваги тіла допоможе знизити ризик травмування. Характер травм сноубордистів трохи інший. Ноги сноубордиста фіксуються разом, і коли людина падає, то не може зайняти зручну позицію, а падає вперед чи назад. Падіння вперед призводить до травми плечей та кистей рук. Назад – навантажує хребет, пояснила експерт.

Відео дня

Читайте такожWindrose запускає зимові рейси до Івано-Франківська з Києва і Дніпра

Статистика страхових компаній засвідчує, що на 1000 годин активного лижного відпочинку трапляється від 3-х до 5-ти випадків травмування. Проте переважно людина катається на лижах раз чи два на рік під час зимових канікул та зазвичай не проходить додаткової фізичної підготовки. Тому ризик травмування зростає в 3-5 разів. Отже, на 1000 годин припадає 25 травм.

Зазначається, що для зменшення травмування перед поїздкою варто підготуватися фізично. Існує чимало пакетів вправ для лижників, які потрібно робити за кілька тижнів. По-перше, це дозволить уникнути болісного відчуття в м’язах після першого катання, а по-друге, зменшить ризик травм в 10 разів. Тим, хто їздить раз на рік, можна порадити взяти кілька лижних годин з інструктором.

Відпочивальникам радять перед тим, як вирушити на схил, разом зі стандартними фізичними вправами, потренуватися в падіннях. І сноубордисти, і лижники мають вміти падати таким чином, щоб не перевантажувати хребет та не вивертати ноги. Той, хто вміє падати, може уникнути серйозних травм чи принаймні мінімізувати їх, зазначає Аврамишин.

Експерт також радить відповідально ставитися до страхування. Адже не кожен туристичний поліс має покриття ризиків активного відпочинку. В деяких випадках поліс може містити додаткові субліміти та виключення. Особливої актуальності ця проблема набуває, якщо українець «нагострили лижі» на закордонні курорти, зазначає експерт.

«Найдорожче обходяться медичні послуги лижникам в Австрії, Швейцарії та Франції, - зауважує Мирослава Аврамишин. – «Тому для того, щоб страховка повністю покрила вартість лікування, страховий поліс до цих країн краще оформлювати зі збільшеною страховою сумою».

Вона наголошує, що з огляду на велику кількість таких специфічних травматичних випадків, страхова компанія «ІНГО Україна» розробила спеціальний поліс «Активна зима. Профі», за яким покриваються не лише звичайні захворювання та травми, а й витрати на засоби медичного призначення в межах 8 000 євро. Це потрібно, якщо травма серйозна і для допомоги постраждалому потрібно використовувати штучні зв'язки, болти, фіксатори, ортези тощо. Зазначається, що це досить дорогі матеріали, які зазвичай не входять до покриття стандартних страховок. Також поліс INGO захистить особистий або орендований спортивний інвентар під час подорожі. Тобто, страхова компанія компенсує його пошкодження або втрату в межах 500 євро.