Ілюстрація / REUTERS

Частка страхування у ВВП України має зрости з нинішніх 1,4% не менше ніж до 2% до 2025 року, йдеться в Стратегії розвитку фінансового сектора України до 2025 року, оприлюдненій на сайті Національного банку України (НБУ).

Згідно з документом, рівень прийнятних активів у структурі загальних активів страхових компаній через п'ять років повинен бути не нижче 80% (станом на 30 вересня 2019 року - 73%). За допомогою "європротоколу" повинні врегульовуватися 50% ДТП (на сьогодні 35%), і всі договори ОСЦПВ, повинні укладатися тільки в електронній формі (в даний час 5%)

Стратегія також передбачає створення реєстру страхових посередників та централізованої онлайн бази даних за договорами страхування з можливістю контролю їх укладання і дії.

Відео дня

Читайте такожДержава гарантуватиме гроші, накопичені за договорами страхування життя

Крім того, до 2025 року з метою створення умов для залучення довгострокових ресурсів передбачається збільшити частку страхування життя в загальному обсязі отриманих чистих страхових премій з 10,9% не нижче ніж до 20%.

Передбачається також скасування видів страхування, у тому числі обов'язкових (43 види) і перехід на класи страхування.

Стратегія передбачає введення єдиних стандартів корпоративного управління та системи внутрішнього контролю для учасників фінансового сектору з урахуванням принципу пропорційності, а також 100%-ве забезпечення прозорої структури власності учасників небанківського фінансового сектора.

Як повідомлялося, НБУ, Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку, Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг, Фонд гарантування вкладів фізосіб і Міністерство фінансів 16 січня підписали Стратегію розвитку фінансового сектору України до 2025 року.