Система електронних лікарняних дозволить швидко перевіряти правомірність їх видачі / 062.com

Міністерство соціальної політики України розраховує запустити листи непрацездатності в електронній формі з 1 квітня поточного року.

Про це повідомив на брифінгу заступник міністра соціальної політики України Олег Коваль.

Читайте такожФонд соцстрахування порахував суму виплат за лікарняними у минулому році

Відео дня

«На цьому тижні запускається постанова на узгодження щодо впровадження електронного лікарняного. Мінсоцполітики спільно з Міністерством охорони здоров'я планує запустити з 1 квітня електронні лікарняні... Це буде перший етап, а основний етап - це повноцінний запуск системи лікарняних, коли лікар буде записувати дані про те, що пацієнт захворів, у систему HELSI.me (сервіс запису до лікарів і збереження медичних даних - УНІАН), яка буде формувати медичний висновок, який буде автоматично вирушати в Пенсійний фонд, до реєстру платників ЄСВ (єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування УНІАН), а далі - до Фонду соціального страхування для нарахувань. Це буде другий етап, який буде запускатися з 1 вересня по всій країні і займе якийсь час», - сказав Коваль.

За його словами, запровадження цієї системи дозволить перевіряти правомірність видачі пацієнтам електронних лікарняних і мінімізувати зловживання в цій сфері.

«Ми припинимо цими діями потік виписування за день лікарями 50 лікарняних, оскільки можна буде перевірити всі факти з прив'язкою до прізвища доктора, скільки лікарняних він видав і чи за своїм профілем», - зазначив заступник міністра соцполітики.

За даними Коваля, в 2018 році в Україні було оформлено понад 4,3 млн листків непрацездатності, зокрема у зв'язку з вагітністю, в 2019 році - понад 3,9 млн, при цьому бюджет виплат за цією статтею становив 15 млрд грн, тоді як на 2020 рік у бюджеті закладено 17 млрд грн на виплату лікарняних.

Як повідомляв УНІАН, очікувалося, що електронний реєстр листків непрацездатності, створення якого бізнес очікує від влади вже багато років, запрацює восени 2019 року.

Раніше в уряді підкреслювали, що держава щороку втрачає до мільярда гривень на рік через користування громадянами фальшивими лікарняними листками.

На думку експертів, частково розв’язати проблему таких лікарняних допомогло б впровадження електронного реєстру листків непрацездатності та електронних лікарняних.

За підрахунками Мінсоцполітики, економія бюджетних коштів від запровадження електронних лікарняних листків становитиме від 1 до 4 млрд грн щороку.