Третьякова не виключила банкрутства Фонду соцстраху або падіння його ліквідності / фото УНІАН

Ухвалений у 2019 році Верховною Радою закон про «спліт», що передбачає, зокрема, передачу з 1 липня поточного року Національному банку України повноважень зі здійснення нагляду за страховими компаніями країни, не повинен призвести до масових банкрутств учасників цього ринку.

Про це на брифінгу заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Читайте такожДепутати пропонують закріпити право Рахункової палати на щорічні аудити Фонду соцстраху – активіст

Відео дня

Вона нагадала, що депутати протягом кількох років не могли ухвалити цей важливий для ринку закон, і це вдалося зробити торік новому складу парламенту.

«Нацбанк навів порядок (в банківському секторі за останні 3-4 року - УНІАН), під час банкрутства захищені фізособи, поки в розмірі до 200 тис. грн, але ми маємо намір збільшити цю суму, саме Нацбанк буде тепер контролювати й страховиків України... Ми будемо мати страхові компанії, платоспроможні на рівні мінімальних регулятивних капіталів, тих, які є сьогодні в Європі. Якщо у нас буде цей європейський нагляд, то ми не будемо мати банкрутств страхових компаній», - сказала Третьякова.

Водночас вона не виключила ймовірність виникнення будь-яких ситуацій, в тому числі банкрутства Фонду соцстрахування або падіння його ліквідності, у зв'язку з чим він не зможе здійснювати виплати.

«Всі фінансові інструменти передбачають створення механізмів, які будуть захищати українців, при цьому держбюджет залишиться як остання гарантія в тому числі, якщо ці структури не зможуть виконати покладені на них завдання», - додала глава профільного парламентського комітету.

Як повідомляв УНІАН, раніше регулятори фінансового ринку України також зазначили, що не очікують масових банкрутств гравців страхового ринку з введенням в дію закону про «спліт» в липні 2020 року, бо сам по собі «спліт» ніяких проблем для ринку не передбачає.

Довідка УНІАН. Верховна Рада України у 2019 році прийняла закон про «спліт», який передбачає ліквідацію Нацкомісії держрегулювання ринків фінпослуг і поділ її функцій між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно із законом, нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових та факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній з 1 липня 2020 року перейдуть до НБУ, тоді як НКЦПФР займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.