Темп зростання виплат більш ніж удвічі перевищив зростання премій / фото depositphotos.com

Страховий ринок Білорусі в 1 півріччі 2020 року в європейській валюті виявився негативним (-8.04%) у зв'язку зі зміною курсу білоруського рубля стосовно євро.

У національній валюті ринок зріс у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Разом з тим темп зростання виплат більш ніж удвічі перевищив зростання премій (+14.86%). Про це повідомляє Forinsurer.

Читайте такожУ Нацбанку анонсували новий закон про страхуванняВалові премії склали 737,7 млн. білоруських рублів.

Відео дня

Добровільне страхування

У ринковому портфелі частка добровільних видів страхування зросла до 64,1% (проти 62,7% роком раніше). Премії по ним склали 472,8 млн. рублів. Найбільша частина цих премій припала на майнове страхування.

Обов'язкове страхування

Разом з тим знизилася частка обов'язкових видів страхування в загальній сумі премій ринку - до 35.9% (з 37,3% рік тому). Найбільша частина премій з обов'язкового страхування припала на страхування відповідальності (майже 55%).

Виплати страховиків за перше півріччя досягли 383,1 млн.рублів. При цьому по добровільному страхуванню було вироблено майже 60% всіх виплат і близько 40% припало на обов'язкові види. Рівень виплат у загальній сумі премій зріс до 51,9% (з 48,4% у першому півріччі 2019 року). 

Ситуація в Білорусі

9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.

Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту відбулися зіткнення з силовиками.

У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.

Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в країні розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».

27 серпня Путін припустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.

У Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.