фото: ua.depositphotos.com

У Фонді соціального страхування заявили, що гарантують надання матеріального забезпечення у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності застрахованих осіб, якщо хвороба триває і після звільнення.

Про це повідомила прес-служба Фонду.

Там наголосили, що через карантин багато роботодавців вдаються до оптимізації виробництва, змін умов праці та скорочення чисельності працюючих.

Відео дня

Читайте такожКомпенсації працюючим українцям за період ізоляції від COVID-19 перевищили 10 мільйонів гривень

"Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок хвороби або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, а також в разі ізоляції від COVID-19 виплачується ФССУ застрахованим особам, починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності, незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством", - йдеться у повідомленні прес-служби.

Як уточнюється, оплата перших п'яти днів тимчасової втрати працездатності відбувається коштом роботодавця. "Звільнення під час тимчасової непрацездатності не є підставою для відмови в оплаті лікарняного", - наголосили у відомстві.

Там також нагадали,  що розмір допомоги з тимчасової втрати працездатності залежить від тривалості страхового стажу та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства). Сума виплат від Фонду за час ізоляції від COVID-19 складає 50% середнього доходу незалежно від тривалості страхового стажу, і 100% середнього доходу – для медичних працівників.