Мета документу - створити механізми для відшкодування шкоди, заподіяної довкіллю \ фото REUTERS

Кабінет Міністрів схвалив проект закону "Проекологічне страхування", розроблений Міндовкілля на виконання указу президента України.

Про це повідомляється на Урядовому порталі. Головна мета документу - створити нові дієві фінансові механізми для відшкодування шкоди, заподіяної довкіллю, життю, здоров’ю, майну громадян, а також сприяти модернізації підприємств-забруднювачів.

Зазначається, що запровадження таких інструментів страхування є стандартною світовою практикою. Так, в Євросоюзі страхування екологічних ризиків передбачено Директивою ЄС 2004/35 "Про екологічну відповідальність за попередження та ліквідацію наслідків завданої навколишньому середовищу шкоди".

Відео дня

Читайте такожСтраховики оцінили збитки від урагану "Іда" у США до 40 мільярдів доларів

"В Україні обов’язковим страхування буде для підприємств високого ступеня ризику. Решта зможуть укласти такий договір за бажанням. Для нас головне, щоб усі постраждалі від забруднення довкілля могли отримати фінансове відшкодування, а не лише від аварійних ситуацій", - повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський.

Укладення договорів страхування здійснюватимуть страхові компанії, які будуть членами Бюро екологічного страхування з розподілом кожного договору між усіма членами такого об’єднання, що унеможливить укладення "фейкових" договорів. При цьому, додатковою перевагою буде можливість уникнути або максимально понизити рівень перестрахування екологічних ризиків за кордон, що дозволить залишити сплачені за страхування кошти в економіці України.

Як зазначається у повідомленні, сплата страхового відшкодування за заподіяну шкоду здійснюватиметься не лише за наявності договору страхування, а й за його відсутності. Для цього передбачене формування членами Бюро екологічного страхування резервних фондів.

Законопроект передбачає сприяння еко-модернізації підприємств. Розмір страхового платежу залежатиме від того, наскільки підприємство фактично відповідає природоохоронним вимогам. Законослухняні та модернізовані підприємства менше сплачуватимуть за договором страхування. Тому кожен буде зацікавлений зменшувати ризики від шкоди довкіллю.

Також документ передбачає додатковий фінансовий стимул для підприємств, які не матимуть порушень та страхових випадків принаймні протягом трьох років: повернення частини сплачених ним коштів за договорами страхування на превентивні заходи та заходи з модернізації виробництва і дотримання природоохоронного законодавства.

Вас також можуть зацікавити новини