false

Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв в інтерв'ю «Сегодня».

«На засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), скасовано постанову від 21 грудня 2018 року про підвищення ціни на електроенергію, спожиту на технічні цілі в багатоквартирних будинках і садових товариствах. Рішення про скасування підвищеної ціни на електроенергію дає можливість комунальним підприємствам утримати вартість своїх послуг і не підвищувати їх», – розповів заступник голови КМДА.

За його словами, при цьому ціна на електроенергію є одним з визначальних чинників при формуванні вартості послуг на утримання будинків і прибудинкових територій.

Відео дня

«Адже в перелік послуг, які на сьогодні надають комунальні керуючі компанії, входить електрифікація ліфтів, освітлення коридорів у будинках, робота насосного обладнання тощо. Як тільки зростають обов'язкові витрати, мається на увазі електроенергія, паливо для спецтехніки, мінімальна заробітна плата, то підприємства змушені коригувати вартість послуг», – пояснив Пантелєєв.

Також чиновник нагадав: існуючі договори з обслуговуючими компаніями діють, поки не будуть укладені відповідні договори на послугу з управління багатоквартирним будинком.

«Ціна послуг з утримання будинків та прибудинкових територій становить 5-6 гривень за один квадратний метр і множиться на площу квартири. Ця ціна враховує необхідні витрати компаній, і вона істотно нижча в порівнянні з більшістю цін комерційних підприємств. Я здивую багатьох, але сьогодні комунальні компанії не є монополістами на ринку. Якщо говорити про площі, що обслуговується житла, близько 50% – на піклуванні комерційних компаній», – зазначив заступник голови КМДА.

При цьому він запропонував не пов'язувати якість послуг з формою управління підприємством – приватним або комунальним.

«Я б не ставив якість послуги в залежність від форми підприємства. Адже рівень сервісу залежить від грамотного менеджменту і професіоналізму людей. Але головне, що сьогодні у людей є вибір: зібравшись і прийнявши рішення на рівні багатоквартирного будинку, мешканці можуть вибрати нову керуючу компанію, якщо робота нинішньої не влаштовує. Люди можуть вибрати перелік послуг, які повинні входити в квартплату. Але цей процес, на мій погляд, не повинен бути примусовим або проходити в умовах якихось дедлайнів», – резюмував Петро Пантелєєв.