Варення з чорниці - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Варення з чорниць – неймовірно смачна, а головне дуже корисна заготовка на зиму з цієї прекрасної лісової ягоди.

Воно буде не тільки прекрасним доповненням для домашнього чаювання або різноманітної домашньої випічки. Цей ароматний ягідний смаколик сподобається і дітям, і дорослим.

Варення з чорниці п’ятихвилинка

  • Чорниця - 300 г
  • Цукор - 300 г

Чорницю залити холодною водою, прибрати все сміття, що спливе. Перекласти ягоди в друшляк і добре промити під проточною водою. Залишити на 5-10 хвилин, щоб стекла вода.

Відео дня

Читайте такожНеймовірне малинове варення: рецепти ароматного ягідного смаколика на зиму

Перекласти чорницю в каструлю або сотейник, в якому варитиметься варення. Засипати ягоди цукром і залишити на 1-2 години.

Покласти каструлю на середній вогонь та довести її вміст до кипіння, періодично помішуючи дерев'яною ложкою. Зменшити вогонь і проварити варення рівно п'ять хвилин.

Розлити гаряче варення по стерильних банках і закатати. Перевернути баночки дном угору й залишити до повного охолодження, закутавши в плед або теплу ковдру. Потім перемістити його на зберігання в льох або комору.

Варення з чорниці з пектином

  • Чорниця - 500 г
  • Цукор - 500 г
  • Желейна суміш (з пектином) - 0,5 пакетика

Засипаємо чорницю цукром, покласти на дуже маленький вогонь і варити від закипання 20 хвилин. Піну, яка буде утворюватися, знімати. Додати до ягід желейну суміш. Потім варити ще 5-7 хвилин, поки маса не почне густіти.

Як приготувати варення з чорниць / фото ua.depositphotos.com

Простерилізувати банки під паром і прокип'ятити кришки.

Наповнити банки гарячим варенням, сильно закрутити кришками й перевернути. В такому стані банки будуть, поки не охолонуть.

Желе з чорниці на зиму

  • Чорниця - 1 кг
  • Цукор - 1-1,3 кг
  • Пектин - 100 г
  • Вода - 100 мл

Чорниці перебрати, добре вимити й залишити в друшляку стікати, щоб пішла зайва рідина. Потім подрібнити ягоди в блендері або можна розім'яти їх руками.

Всипати в ягоди цукор і перемішати, щоб він швидше розчинявся у соку. У такому вигляді чорницю потрібно залишити на 10-15 хвилин.

Читайте такожЯгідні ласощі на зиму: рецепти варення та желе з червоної смородини

Пектин розвести у невеликій кількості води й відправити на вогонь. Постійно помішуючи, варити 1 хвилину і зняти з вогню.

Чорницю покласти на вогонь, довести до кипіння і влити пектин. На повільному вогні, не перестаючи мішати, щоб цукор і пектин добре розчинилися, варити 3 хвилини.

Стерилізовані банки потрібно заздалегідь прогріти та влити у них готове желе.