Соковитий пиріг з капустою - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Свіжоспечений рум’яний пиріг з капустою – це неймовірно смачно!

Читайте такожАроматна фарширована картопля: як приготувати ситну страву

Готується така випічка з дріжджового, листкового, або рідкого тіста (у такому разі вийде заливний пиріг з капустою).

Відео дня

Начинкою для цього пирога, звісно ж, є капуста. Зазвичай для наповнення пирога береться білокачанна капуста. Використовувати можна як свіжу, так і квашену капусту. Пироги зі свіжою капустою будуть солодкуваті, з квашеною – матимуть характерну кислинку.

Капуста також чудово поєднується з грибами, м'ясом, овочами та іншими продуктами.

Заливний капустяний пиріг

  • Капуста білокачанна (молода) - 500 г
  • Яйце куряче - 3 шт.
  • Сметана - 5 ст. л.
  • Майонез - 3 ст. л.
  • Борошно - 6 ст. л.
  • Сіль - 0,5 ч. л.
  • Розпушувач тіста - 2 ч. л.
  • Кріп - 0,5 пучка
  • Кунжут (для посипання)

Капусту нашаткувати, підсолити й злегка обім'яти. Додати дрібно нарізану зелень.

Яйця збити в однорідну масу. Додати, сметану, майонез, борошно, сіль, розпушувач і замісити тісто.

Як приготувати пиріг з капустою / фото ua.depositphotos.com

Форму змастити вершковим маслом, вилити частину тіста. Викласти на тісто капусту. Зверху залити рештою тіста й посипати кунжутом.

Відправити форму в розігріту до 180°С духовку, випікати впродовж 30 хвилин до утворення золотистої скоринки.

Пиріг із капустою з листкового тіста

  • Листкове тісто - 500 г
  • Капуста білокачанна - 600 г
  • Яйця - 4 шт. (+ яєчний жовток для змащування)
  • Зелень - 20 г
  • Вершкове масло - 70 г
  • Цукор - 1 ч.л.
  • Сіль, перець чорний мелений - за смаком

Яйця залити холодною водою і покласти варити на невеликий вогонь. Варити близько 10 хвилин, потім остудити, заливши холодною водою.

Капусту дрібно нарізати.

Сковороду розігріти, розтопити на ній вершкове масло. Викласти капусту, накрити сковороду кришкою. Смажити капусту, зрідка перемішуючи, на невеликому вогні близько 15-20 хвилин, вона має стати м'якою.

Яйця очистити від шкаралупи й порізати досить великими кубиками. Зелень дрібно порізати.

У велику миску покласти капусту, яйця, зелень, додати сіль, перець та цукор. Добре перемішати. Скуштувати на сіль, за необхідності досолити.

Найкращі рецепти пирога з капустою / фото ua.depositphotos.com

Листкове тісто розгорнути на столі, присипаному борошном. Повинен вийти прямокутник, 60 на 40 см. Товщина шару близько 5 мм. Викласти у центр прямокутника начинку, відступивши від краю по 10 см. Розрівняти начинку.

Загнути краї до центру, накриваючи начинку. Защипнути шов та підігнути тісто.

Деко застелити пекарським папером. Викласти на нього пиріг швом униз. Із залишків тіста за бажанням можна вирізати прикраси. Зробити отвори у центрі пирога для виходу пара.

Жовток збити, можна додати трохи води або молока. Змастити верх пирога за допомогою пензлика. Можна посипати кунжутом. Випікати пиріг близько 30 хвилин у попередньо розігрітій духовці при температурі 190°С до рум'яної скоринки.

Пиріг з капустою, яйцями і зеленню

Для тіста

  • Борошно - 200 г
  • Сіль - 5 г
  • Сода - 1/4 чайної ложки
  • Олія - 60 г
  • Сметана (20%) - 100 г

Для начинки

  • Капуста білокачанна - 200 г
  • Яйце куряче (варені) - 4 шт.
  • Кріп - 10 г
  • Цибуля зелена - 10 г
  • Сметана - 60 г
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний - за смаком
  • Сир твердий - 50 г

Для прикрашання

  • Кунжут - 5 г
  • Яйце куряче - 1 шт.

Борошно просіяти й змішати з усіма інгредієнтами. Замісити м'яке, однорідне тісто, яке не буде липнути до рук. Загорнути його в пакет і прибрати у холодильник відпочити.

Приготування начинки. Капусту дрібно нашаткувати, яйця нарізати дрібними кубиками, зелень подрібнити. Капусту залити окропом й залишити хвилин на 5-10. Для молодої буде достатньо 5 хвилин, для старої 10 хвилин.

Капусту добре віджати й змішати з яйцями, зеленню, сметаною, посолити та поперчити за смаком.

Читайте такожРозсипчасте вівсяне печиво: рецепти апетитної домашньої випічки

Тісто розкачати на пергаменті, на якому воно буде випікатися. І тісто, і папір добре присипати борошном. Розкачати коло приблизно 28 см у діаметрі. Викласти на нього начинку, розрівняти й залишити вільний край у 2 сантиметри.

Загнути краї тіста, підрівняти руками, роблячи максимально рівне коло. Присипати зверху натертим сиром. Краї змастити збовтаним яйцем, або можна просто молоком. За бажанням пиріг можна присипати насінням кунжуту.

Випікати у заздалегідь розігрітій до 170°С духовці приблизно 25 хвилин (орієнтуватися краще на свою духовку). Дати випеченому пирогу охолонути й можна пригощатися.