Український прапор навпроти посольства Росії в Гаазі / фото УНІАН (Віктор Ковальчук)

Місто Гаага на заході Нідерландів вважається центром світового правосуддя, адже саме тут розташовані Міжнародний суд ООН та Міжнародний кримінальний суд. І саме тут, ймовірно, в майбутньому візьмуться за притягнення до відповідальності росіян за війну в Україні.

Фотокореспондент УНІАН закарбував, як нині виглядає Гаага.

Цікаві факти про Гаагу:

  • Гаага – третє за величиною місто Нідерландів. Але саме тут розташована резиденція нідерландського уряду і парламенту, а такж осідок нідерландського короля. Крім того, в Гаазі розташовані відомі міжнародні правові фундації: Міжнародний суд ООН та Міжнародний кримінальний суд.
  • Гаага має багато назв з особливим звучанням практично в усіх мовах, але її офіційна назва – 's-Gravenhage. Втім, нідерландці охочіше вживають скорочення Den Haag.
  • Гаага була заснована в 13 столітті, тож має доволі красиву старовинну архітектуру, яка, втім, контрастує з сучасними будівлями.
  • В Гаазі налічується кілька десятків музеїв, влючаючи найстаріший книжковий музей у світі, тож туристам тут точно буде чим зайнятися.
  • Гаага знаходиться в зоні помірного океанічного клімату, а через розташування на узбережжі Північного моря в місті більш м'яка зима і прохолодніше літо, ніж у більшості віддалених від моря міст країни. Саме в Гаазі розташований найвідоміший морський курорт Нідерландів Схевенінген, що славиться довгим пляжем, пірсом, маяком та необхідною для активного відпочинку на морі інфраструктурою. Зокрема, пляж Схевенінгена популярний серед віндсерферів та кайтсерферів. Пірс використовується для рибальства та як туристична принада.

Нагадаємо, раніше УНІАН розповідав про мальовничий півострів Маркен на півночі Нідерландів, де зберігся дух старої Голландії.

Відео дня