Склад ВР був би доволі строкатим / фото УНІАН

Якби вибори до Верховної Ради України відбулися в середині квітня цього року, то найбільше голосів отримали б ВО «Батьківщина», «Громадянська позиція» та Радикальна партія Олега Ляшка.

Про це свідчать презентовані на прес-конференції в УНІАН результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Так, якби парламентські вибори відбувалися в середині квітня, то з усіх громадян України віком від 18 років 8,5% проголосували б за «Батьківщину», 6,8% - за «Громадянську позицію», 6,7% - за Радикальну партію Олега Ляшка, 5,8% - «Блок Петра Порошенка», 5,5% - «За життя», 5,5% - за «Опозиційний блок», 5,1% - за «Блок Святослава Вакарчука» (умовна назва в рамках моделювання ситуації), 5% - за «Слуга народу».

Відео дня

Крім того, 2,1% - за «Об’єднання «Самопоміч», 1,4% - за «Всеукраїнське об’єднання «Свобода», 1,4% - за Аграрну партію, 1% – за «Рух нових сил», за інші партії - загалом 4,3%.

Читайте такожПорошенко не увійшов у трійку лідерів президентської гонки - опитування

Водночас 4,1% респондентів викреслили б усі партії, зіпсували б бюлетень; 12,3% вирішили не брати участь у голосуванні; 23,1% не визначилися, за кого голосувати; 1,3% відмовилися відповідати на запитання.

Зазначається, що з цих партій підтримку більше, ніж інші, враховуючи статистичну похибку, має «Батьківщина». Наступні сім партій мають підтримку, яка відрізняється практично в рамках похибки, тобто ці політичні скоріше ділять друге місце.

«Тобто, в парламенті у нас в такому розкладі було б 8 політичних сил, кожна з яких має приблизно однакову підтримку. Тому можете судити про строкатість парламенту, який би був обраний за таких обставин», - сказав заступник директора КМІС Антон Грушецький.

Водночас, якщо розрахувати відсотки стосовно тих, хто визначився (саме ці показники найближчі до можливих результатів виборів, якби вони проводилися в середині квітня), то 14,4% проголосували б за «Батьківщину», 11,5% - за «Громадянську позицію», 11,4% - за Радикальну партію, 9,9% - за «БПП», 9,3% - за «За життя», 9,3% - за «Опозиційний блок», 8,6% - за «Блок Святослава Вакарчука», 8,4% - за «Слуга народу».

Також 3,6% проголосували б за «Самопоміч», 2,4% - за «Свободу», 2,4% - за Аграрну партію, 1,7% - за «Рух нових сил», а за інші партії – загалом 7,3%.

*** Київський міжнародний інститут соціології провів всеукраїнське опитування громадської думки з 5 по 19 квітня 2018 року. Методом особистого інтерв'ю опитано 2004 респонденти, які проживають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (окрім Криму та окупованого Донбасу) за 4-х ступеневою стохастичною вибіркою, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.