Керченський міст / REUTERS

Держдеп США засудив будівництво та часткове відкриття Росією Керченського мосту між Росією та окупованим Кримом.

Про це повідомила офіційний представник Державного департаменту США Хізер Ноєрт.

У Держдепі підкреслили, що Крим є частиною України, а будівництво мосту відбувалося без дозволу української сторони.

"Будівництво Росією Керченського мосту свідчить про постійну готовність РФ порушувати норми міжнародного права", - зазначила Ноєрт.

Читайте такожФранція засудила будівництво Росією Керченського мосту

Вона зазначила, що Керченський міст відображає не лише спробу Росії закріпити незаконне захоплення та окупацію Криму. Він також ускладнює навігацію в Керченській протоці, яка єдиним шляхом до територіальних вод України в Азовському морі, обмежуючи розмір кораблів, що можуть там проходити.

"Ми закликаємо Росію не обмежувати цей судохідний коридор", - наголосили в Держдепі.

Ноєрт нагадала, що США ввели санкції проти низки осіб та компаній, причетних до цього проекту. "Ці та інші санкції, пов'язані з Кримом, залишаться чинними, поки росія не поверне контроль над півостровом Україні", - зазначила вона.

Також США вкотре підтвердили свою прихильність суверенітету й територіальній цілісності України та нагадали про вираження цього зобов'язання міжнародним співтовариством у Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262.

Відео: U.S. Department of State

Як повідомляв УНІАН, про необхідність побудувати перехід через Керченську протоку президент РФ Володимир Путін заявив одразу після анексії Криму - в березні 2014 року. Його обіцяли спорудити до 2018 року, а здати в експлуатацію - влітку 2019-го.

Сьогодні, 15 травня, Путін відкрив Керченський міст.

Прокуратура АРК перевіряє низку європейських компаній на предмет постачання ними обладнання для незаконного будівництва Росією мосту на тимчасово окуповану територію Криму.