У ДПСУ пояснили ситуацію в Азовському морі / фото ДПСУ

Торговельні судна в Азовському морі були не затримані, а оглянуті російськими прикордонниками.

Читайте також"Зробимо цап-драп": РФ оголосила в міжнародний розшук українських прикордонників, які затримали судно "Норд"

Про це в коментарі УНІАН повідомив помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

«Мова йде не про затримку суден, а про огляд. Державна прикордонна служба говорить про це, починаючи з другої половини квітня, що російська сторона, російські прикордонники розпочали оглядати іноземні судна, які слідують як у порти України, так і з портів України. На жаль, ми є заручниками ситуації з 2004 року, а саме - Угоди про співпрацю між Україною та РФ в Азовському морі та Керченській протоці, яка визначає Азовське море як море внутрішнього користування двох держав. Таким чином, як російські, так і українські прикордонники можуть оглядати ті судна, які, на їхню думку, викликають якусь підозру. Тому ще раз кажу: ніхто їх не затримував, росіяни їх оглянули і після цього вони продовжили свій шлях. Із тих 4 суден, які слідували в порти України, два вже прибули і ще два слідують і прибудуть найближчим часом у порти України», - зазначив Слободян.

Як повідомляв УНІАН, віце-спікер Верховної Ради України Оксана Сироїд сьогодні, 9 липня, заявила, що Федеральна служба безпеки Росії в Азовському морі сьогодні затримала 7 торговельних суден, які йшли з або до Маріуполя чи Бердянська. За її даними, кількома днями раніше таких суден було 4.