Ілюстрація / REUTERS

Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) закликала Російську Федерацію припинити анексію українського півострова Крим.

Як йдеться на сайті ПА ОБСЄ, сьогодні в Берліні в рамках 27-ї щорічної сесії Асамблеї було прийнято Берлінську декларацію та низку резолюцій, які увійшли до цієї декларації.

Зокрема, було прийнято резолюцію «Тривалі порушення прав людини та основних свобод в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (Україна)».

Відео дня

"Парламентська асамблея ОБСЄ рішуче засуджує незаконну окупацію Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (Україна), а також вкотре закликає Російську Федерацію скасувати спробу анексії", - йдеться в резолюції.

Читайте такожУ НАТО не бачать "жодних неминучих загроз" союзникам попри агресію РФ в Україні

Також ПА ОБСЄ "вкотре закликає Російську Федерацію покласти край агресії проти України та повністю виконувати свої зобов'язання, що випливають зі Статуту ООН, Гельсінського заключного акта, інших норм і принципів міжнародного права, а також принципів і зобов'язань у рамках ОБСЄ".

Крім того, парламентарії "засуджують порушення, зловживання, засоби й практику дискримінації стосовно жителів тимчасово окупованого Криму, в тому числі кримських татар, а також українців і осіб, які належать до інших етнічних і релігійних груп, із боку російської окупаційної влади".

"Парламентська асамблея ОБСЄ також засуджує протиправне встановлення Російською Федерацією в окупованому Криму законів, юрисдикції та адміністрації й вимагає, щоб Російська Федерація виконувала зобов'язання за міжнародним правом щодо дотримання законів, які діяли в Криму до окупації", - йдеться в резолюції.

Крім того, ПА ОБСЄ закликає Російську Федерацію "виконувати всі свої зобов'язання як держави-окупанта, що здійснює фактичний контроль над Кримом, відповідно до застосовуваних норм міжнародного права", "відновити дотримання прав усіх осіб, без будь-якої дискримінації за ознакою походження, релігії або переконань, а також скасувати рішення про заборону культурних та релігійних закладів, неурядових організацій, правозахисних організацій, засобів масової інформації та відновити здійснення прав осіб, які належать до етнічних громад у Криму, зокрема українців і кримських татар, у тому числі щодо участі в культурних зборах".

Довідка УНІАН. Росія окупувала український Крим, ввівши на територію півострова військових та організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ. 18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили проти Росії санкції.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.