Українсько-американські навчання серії «Сі Бриз» проводяться щорічно з 1997 року / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко заявляє, що наступного року планується збільшити кількість військових-учасників та розширити географію проведення навчань «Сі Бриз-2019».

Про це глава держави повідомив у Facebook.

Він нагадав, що цього року у військово-тактичних навчаннях «Сі Бриз» взяли участь представники 19 країн-членів НАТО та союзників.

Відео дня

"Оцінка менторів з 8 країн-членів Альянсу чітка та однозначна – завдяки навчанням був зроблений великий крок вперед щодо підвищення рівня взаємодії та координації ВМС України та військових сил країн-союзників. І військові навчання «Сі Бриз-2018» – це не лише підвищення такої взаємосумісності, а й нарощування рівня морської та польової виучки та злагодження багатонаціональних підрозділів", - наголосив Порошенко.

"Наша співпраця засвідчує єдність і готовність разом захистити мир і спільні цінності. У планах же наступного року – збільшити контингент військових-учасників навчань, особливо військово-морських сил, та розширити райони проведення навчань «Сі Бриз-2019", - відзначив президент.

Читайте такожКораблі ВМС України і НАТО провели спільне тренування в Чорному морі (фото)

Як повідомляв УНІАН, 21 липня в Одеській, Миколаївській областях та північно-західній частині Чорного моря завершилися українсько-американські навчання «Сі Бриз-2018», які розпочалися 9 липня. У навчаннях брали участь представники 19 країн: Болгарії, Великої Британії, Італії, Греції, Грузії, Данії, Естонії, Канади, Литви, Норвегії, України, Румунії, Польщі, США, Туреччини, Швеції, Індії, ОАЕ і Молдови.

Зокрема, у навчаннях взяли участь американський есмінець USS Porter DDG78, флагман Шостого флоту США штабний корабель USS Mount Whitney, турецькі фрегат TCG Yavuz і підводний човен TCG Yildiray, а також болгарський корвет BGS Bodri.

Україну на навчаннях представляли близько 30 кораблів, катерів (не тільки ВМС ЗС України, а й прикордонних), авіатехніка і близько 1,5 тис. військовослужбовців.

Особливістю Сі Бриз-2018 стало управління силами морського, наземного і повітряного компонентів з моря. Багатонаціональний штаб розміщувався на кораблі управління ВМС США USS Mount Whitney, який був розташований у відкритому морі.

Українсько-американські навчання серії «Сі Бриз» проводяться щорічно з 1997 року.