23 серпня, в День Державного Прапора України Президент Петро Порошенко прибув до Дніпра, щоб підняти синьо-жовтий прапор розміром 12 на 18 метрів і вагою в 23 кг на флагшток висотою 72 метра. Розміри прапора і висота його підняття зафіксували представники Книги рекордів України.

«Коли кілька тижнів тому я повідомив свій офіс, свою команду, що в цьому році традиційне підняття прапора вперше пройде не в Києві, а в Дніпрі, ніхто навіть не спитав - чому. Тому що це абсолютно очевидно. Тому що Дніпро. І цим все сказано, - сказав Петро Порошенко. - Саме в місті Дніпро і в області навесні 2014 го стався корінний перелом у нашій боротьбі з російським планом з розчленовування і знищення України. Саме жителі цього краю, спадкоємці козацької слави, одними з перших стали на захист територіальної цілісності, суверенітету і незалежності нашої держави. Тут, так і не народившись, безславно загинула так звана Новоросія».

«Цей прапор уособлює всю міць нашої країни, народу. Силу духу. Волю. Незалежність. Вирішили, що такий рекордсмен неодмінно повинен бути в Дніпрі. Тому що це - місто-захисник, форпост для всієї країни», - зазначив Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Відео дня

За словами Резніченка, місце для такого об'єкта вибрали не випадково.

«Поруч - перший в Україні Музей АТО. Ми вже зробили його внутрішню і зовнішню експозиції, створили і Алею пам'яті героїв АТО в сквері біля обладміністрації. Третій елемент нашої патріотичної програми - саме цей прапор. З початку війни ми стали інакше ставитися до державних символів. Прагнемо, щоб їх знали і любили з дитинства», - зазначив Резніченко.

За словами Петра Порошенка, прапор, незалежно від мови і релігії, об'єднує всіх в єдине ціле.

«Саме під синьо-жовтими кольорами з покоління в покоління ми, українці, боролися і боремося за свою свободу і свободу України. Для армії важливі і ракети, і гармати, і танки, і літаки. Але так само значущим залишається і наш український Прапор. Прапор всіх нас веде до перемоги. Маємо зробити все можливе, щоб синьо-жовтий Прапор з самого початку майорів над усією Україною», - сказав Президент України.

За проектом Дніпропетровської ОДА, навколо флагштока облаштували зону відпочинку. Щоб прапор-рекордсмена було добре видно і вночі, його підсвічують вісім прожекторів.