Марія Захарова / REUTERS

МЗС Росії закликав Європейський Союз «не драматизувати обстановку» в Азовському морі і «враховувати реалії, що склалися в регіоні».

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це на брифінгу в Москві сказала офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова.

«За завісою про якусь мілітаризації Азовського моря українська влада цілеспрямовано нагнітає в регіоні напруженість. У Києві з бравадою заявляють про створення військово-морської бази в Бердянську, заявляють про намір в  односторонньому порядку порушуючи міжнародне право, провести лінію розмежування в Азовському морі. Звучать думки про залучення в регіон потенціалу НАТО», - заявила Захарова.

Відео дня

Читайте такожУ Росії погрожують "за хвилини" закрити Азовське море для українських суден

«Єесівським партнерам слід мати на увазі, що така поведінка Києва не може не позначатися на ситуації в регіоні і як наслідок - профілактичних заходах, які застосовуються нами з метою забезпечення безпеки російських громадян і об'єктів стратегічної інфраструктури, зокрема, Кримського моста», - сказала вона.

За словами Захарової, щодо цієї споруди (мосту) висловлювалися погрози не тільки з боку «маргінальних сил, а й політиків цієї держави».

Захарова вважає, що у ЄС немає підстав «йти на поводу прихильників конфронтації в Києві і штучно драматизувати обстановку в регіоні».

«Виходимо з того, що дії ЄС носитимуть відповідальний транспарентний характер, відповідатимуть нормам міжнародного права і принципам європейської безпеки і враховуватимуть статус Азовського моря і реалії, що склалися», - сказала Захарова.

Вона стверджує, що затримання російськими прикордонниками суден, що прямують у порти України, «здійснюється відповідно до чинного законодавства».

За даними МЗС Росії, у квітні-жовтні 2018 року було «доглянуто» 720 суден, що прямують в українські порти або з них.

Захарова заявила, що простій суден пов'язаний з «особливим порядком плавання Керч-Єнікальським каналом». «Цей порядок зумовлений габаритами каналу, складними метеорологічними і навігаційними умовами і передбачає обов'язкову лоцманську проводку», - зазначила вона.

Як повідомляв УНІАН, 12 жовтня президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів на півдні і сході України, в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці».

У рішенні РНБО відзначається, що, розглянувши загрози національній безпеці на півдні і сході України, в акваторії Чорного і Азовського морів і Керченській протоці, обумовлені агресивними діями РФ, Рада нацбезпеки і оборони констатувала наявність умов, які можуть призвести до критичної дестабілізації економічної та суспільно-політичної ситуації, морської блокади узбережжя України.

Читайте такожНерозв'язні проблеми Азовського моря

Кабінету міністрів доручено створити міжвідомчий координаційний орган, який має узагальнити правову позицію з питання підготовки консолідованої претензії України до Росії з приводу міжнародно-правової відповідальності РФ за збройну агресію проти України.

19 листопада високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ країн - членів Євросоюзу закликає Росію припинити обмежувати судноплавство в Азовському морі і Керченській протоці.

За словами Могеріні, в ЄС готують «цілеспрямовані заходи» у відповідь на ситуацію в Азовському морі.

Вона зазначила, що на міністерській зустрічі була висловлена стурбованість діями РФ в Азовському морі. Як сказала Могеріні, дії Росії «завдають шкоди не тільки українській економіці», оскільки під затримання і перевірки потрапляє велика кількість судів під прапорами країн Євросоюзу.