Він зазначив, що Керченська протока має бути знову відкритою \ news.tut.by

Комісар Євросоюзу з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган закликав Російську Федерацію негайно звільнити захоплені українські судна та екіпаж у Керченській протоці.

Читайте такожУ ВМС ЗСУ достатньо сил і засобів для відсічі агресії з моря – командувач

Про це єврокомісар повідомив у "Твіттері". "Події в Азовському морі є неприйнятними. Росія має негайно звільнити судна та екіпаж, забезпечити медичною допомогою поранених українських військовослужбовців. Керченська протока має бути знову відкритою, щоб створити можливість для безперешкодного проходження усіх суден. Важливо негайно знизити напруження", - наголосив Ган.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія за допомогою танкера, що "сів на мілину", блокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря.

Згодом під час проходження кораблів із зони очікування до пункту постійного базування, приблизно на відстані 13-14 миль від узбережжя Криму, в районі 40 км на південний схід від Керчі, українські кораблі, які супроводжувалися суднами РФ, були обстріляні, заблоковані і по них було застосовано озброєння на ураження. Шістьох українських військовослужбовців поранено, решта членів екіпажів потрапили у полон.

Рада національної безпеки і оборони України пропонує ввести воєнний стан в Україні до 14.00 25 січня 2019 року.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій скликав позачергове засідання парламенту для затвердження цього рішення на сьогодні, 26 листопада, на 16.00.