Ілюстрація / REUTERS

Сейм Литви закликає міжнародну спільноту запровадити нові санкції та відключити Російську Федерацію від міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів (SWIFT).

Як йдеться у повідомленні на сайті литовського Сейму, відповідну резолюцію підтримали 79 депутатів, двоє утрималось і жоден не голосував проти.

Зокрема, у документі визначено три вимоги, серед яких висловлюється термінова необхідність передачі контролю над Керченською протокою Організації Об'єднаних Націй та передача контролю на окупованими Росією територіями в Україні миротворчій місії ООН.

Відео дня

Читайте такожАгресія РФ та боротьба з корупцією: Європарламент готується прийняти резолюцію щодо України

Також литовські депутати закликають Росію звільнити усіх українських політичних в'язнів та військовополонених.

"Якщо Росія не забезпечить виконання цих вимог у найближчий час або виступить проти цих рішень, пропонується запровадити всеосяжні санкції, в тому числі на російський газовий, нафтовий та фінансовий сектори, і зокрема виключення її з системи SWIFT", - йдеться у резолюції.

Крім того, в Сеймі підтримують посилення присутності НАТО у Чорному морі та закликають ЄС і Альянс розширити та змінити санкції проти Росії. Разом з тим, вони закликають ЄС та НАТО посилити взаємодію з Україною шляхом зміцнення її оборонного потенціалу, сприяння втілення реформ та забезпечити, аби Україна до 2027 року була належно готовою розпочати переговори про вступ в ЄС.