Президент обіцяє сьогодні підписати закон про визнання учасниками бойових дій борців за незалежність України / фото УНІАН

Президент Петро Порошенко обіцяє сьогодні до кінця дня підписати закон про визнання учасниками бойових дій борців за незалежність України у XX столітті, щойно отримає його з Верховної Ради.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко повідомив під час зустрічі з професорсько-викладацьким складом та студентським активом Тернопільської області.

«Маю приємну новину, що сьогодні я підпишу ухвалений Верховною Радою закон, згідно з яким борцям за незалежність України в XX столітті, присвоєно статус учасників бойових дій на рівні з тими героями, які боронять країну зараз від російської агресії. Це стосується і вояків УПА, бо це справедливе ставлення України до своїх героїв – УПА, Червоної армії, воїнів АТО і ООС», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожРада визнала борців за незалежність України у XX столітті учасниками бойових дій

Як повідомляв УНІАН, 6 грудня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту» щодо посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України у XX столітті (№8519).

Законом до переліку учасників бойових дій додаються особи, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі Української повстанської армії, Української повстанчої армії отамана Тараса Боровця (Бульби) «Поліська Січ», Української народної революційної армії (УНРА), Організації народної оборони «Карпатська Січ», Української військової організації (УВО), збройних підрозділів Організації українських націоналістів, і, відповідно до закону «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», визнані борцями за незалежність України у XX столітті.

За даними Всеукраїнського братства ОУН-УПА імені генерал-хорунжого Романа Шухевича, станом на 23 травня 2018 року чисельність зазначених учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті із числа збройних підрозділів ОУН і УПА становила 1201 особу.

7 грудня голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав цей закон.