Ілюстрація \ REUTERS

Спецпредставник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер та посол США в Україні Марі Йованович закликали владу Російської Федерації звільнити усіх 24 полонених українських моряків.

Читайте такожВолкер розповів про ситуацію зі звільненням українських моряків з російського полону

Про це йдеться у повідомленні Посольства США в Україні у "Tвіттері". "Спецпредставник Волкер і посол Йованович зустрілись з міністром оборони Степаном Полтораком і наголосили, що агресія Росії є неприйнятною", - повідомляє посольство.

Відео дня

"Росія повинна звільнити українських членів екіпажів, повернути українські судна, а також не перешкоджати морському транзиту до та з українських портів", - йдеться у повідомленні.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження до Керченської протоки українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».