Ілюстрація / REUTERS

Російська ФСБ намагатиметься посіяти розбрат серед українських полонених моряків.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу заявили адвокати полонених українських моряків.

Зокрема, адвокат Микола Полозов, який є старшим групи із 34 адвокатів, які захищають українських моряків, зауважив, що впродовж поточного тижня захисники відвідали 11 військовополонених моряків. 8 з них в ході слідчих дій під протокол заявили, що вони вважають себе військовополоненими і це відображає загальну стратегічну позицію захисників моряків.

Відео дня

Також він додав, що військовополоненими їх вважає не лише Україна та їхні адвокати, але й міжнародна спільнота.

«І лише російська влада вважає їх кримінальними злочинцями», - сказав Полозов.

Також він додав,що за нормами Женевської конвенції вони є військовополоненими не дивлячись навіть на те, що Росія та Україна не знаходяться в юридичному сенсі в стані війни, тому що женевська конвенція визнає полоненими тих комбатантів, які були взяті в полон країною, яка не є в стані війни з іншою країною, до збройних сил якої належать полонені.

Також він додав, що в РФ міжнародні договори в тому числі і Женевська конвенція мають вищу силу за національне законодавство, однак Росія все рівно ігнорує це.

Також він додав, що до Нового року згідно з графіком слідчих дій всі адвокати зустрінуться зі своїми клієнтами.

«І в мене немає жодних сумнівів, що й інші українські моряки визнають себе військовополоненими і не визнаватимуть кримінальними злочинцями», - наголосив адвокат.

Читайте такожАдвокат розповів про умови утримання в СІЗО полоненого українського моряка Лісового

Також він додав, що Росія порушує їхні права як військовополонених, оскільки їх не можна утримувати в слідчих ізоляторах, не можна судити звичайними судами, не можна розділяти, до них потрібно допускати представників міжнародних організацій, зокрема Червоний хрест, але все це не дотримується російською владою.

Також він додав,що всім українським морякам обрано запобіжний захід тримання під вартою до 24 січня. Однак є велика вірогідність того, що запобіжний захід буде подовжено і тому навряд чи російська влада буде виходити на швидке прийняття політичних рішень, а моряки продовжуватимуть перебувати в слідчому ізоляторі.

«Лише діючи в рамках єдиної стратегії, зберігаючи спільну позицію, у моряків є всі шанси вийти на свободу завдяки тому політичному рішенню, яке кремль неминуче прийме. Утримувати 24 військовополонених політично уже дорого, особливо враховуючи позицію цивілізованого світу, позицію України. Тому звичайно, що слідство буде намагатися між собою моряків посварити, розтягнути по різних кутках і команда адвокатів постарається цього не допустити», - сказав Полозов.

В свою чергу, інший адвокат моряків Ілля Новіков також заявив, що російська влада зобов’язана визнати українських моряків військовополоненими та додав, що на даний момент адвокати не будуть розголошувати свою стратегію для того, щоб не зашкодити захисту українських моряків.