Ілюстрація REUTERS

Суддя підконтрольного Росії Верховного суду Криму Сергій Погребняк 25 грудня відмовив у задоволенні апеляційної скарги захопленому біля берегів Криму 25 листопада українському військовому, співробітнику СБУ Андрію Драчу.

Читайте такожЩе один український моряк оголосив себе військовополоненим в РФ

При цьому суд скоротив на один день термін утримання Драча під вартою з 25 на 24 січня 2019 року, повідомляють Крим.Реалії.

Відео дня

Захист зазначив, що Драч є військовослужбовцем і щодо нього необхідно було проводити розгляд у військовому суді.

Прокурор Богдан Горб заперечив проти задоволення скарги, вказавши, що Україна і Росія не перебувають у стані війни.

Адвокат Артем Пепа підкреслив, що для застосування Женевської конвенції не вимагається наявність війни, а всі ознаки збройного конфлікту (25 листопада в районі Керченської протоки – ред.) очевидні. Також захист звернув увагу, що суд не вивчив дані про зв'язки Драча, який до анексії Криму вісім років навчався і служив у Севастополі.

Після засідання Андрій Драч повідомив адвокатові, що посилка з теплими речами надійшла, але він її досі не отримав.

Раніше 25 грудня суддя Верховного суду Криму Андрій Палій відмовив у задоволенні апеляційної скарги захопленому українському військовому, мічману Андрію Шевченку, капітану третього рангу Володимиру Лісовому, а також старшому матросу з катера «Нікополь» В'ячеславу Зінченку.

Нагадаємо, Верховний суд Криму 25 листопада має розглянути апеляцію на арешт матроса з буксира «Яни Капу» Сергія Чулиби.

25 листопада російські військові біля берегів Криму протаранили, обстріляли і захопили три плавзасоби ВМС України – катера «Бердянськ» і «Нікополь» та буксир «Яни Капу» – вони прямували з Одеси до Маріуполя. За даними Києва, шість українських моряків були поранені.

ФСБ Росії підтвердила застосування зброї проти українських кораблів, відомство стверджує, що три українських військових кораблі 25 листопада «незаконно перетнули держкордон Росії».

Російські суди у Криму заарештували 24 українських військових. Вони будуть знаходиться під арештом до 25 січня 2019 року. Українським військовослужбовцям пред'явили звинувачення за ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до 6 років позбавлення волі. Всіх українських військовослужбовців доставили до столиці Росії Москви.

Дії Росії в районі Керченської протоки критикують в ряді європейських країн і США. У НАТО заявили, що уважно стежать за розвитком подій у Керченській протоці і закликали до стриманості та деескалації напруги.