Денісова просить російську владу забезпечити українського політв'язня Дудку медичною допомогою / facebook.com/denisovaombudsman

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова просить російську владу забезпечити медичною допомогою заарештованого українця, фігуранта так званої «справи українських диверсантів» Володимира Дудку.

Читайте такожУ Росії постійно збільшується список політв’язнів, які зазнають катувань – Денісова

Про це український омбудсмен повідомила у Facebook.

Відео дня

"Українському політв'язню Володимиру Дудці, якого утримують у СІЗО на території анексованого Криму, загрожує інсульт. За інформацією його сина, у Володимира підвищений артеріальний тиск та гіпертонічний криз. Йому терміново необхідна медична допомога", - заявила Денісова.

"Я звернулась до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової та до радника президента РФ, голови ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при президентові РФ Михайла Федотова з проханням негайно вжити заходів щодо забезпечення Володимира Дудки медичною допомогою", - повідомила омбудсмен.

Як повідомляв УНІАН, кримчан Володимира Дудку, Олексія Бессарабова і Дмитра Штиблікова затримали 9 листопада 2016 року в Севастополі. Їх звинуватили в підготовці диверсії організованою групою і зберіганні зброї (ст. 222 ч. 3, ст. 222.1 ч. 3, ст. 30 ч. 1 - ст. 281 ч. 2 п. А Кримінального кодексу РФ).

16 листопада 2017 року підконтрольний Росії Севастопольський міськсуд засудив Штиблікова до 5 років колонії суворого режиму після того, як він уклав досудову угоду зі слідством, тобто визнав свою провину.

Кримінальну справу стосовно Дудки і Бессарабова суд 6 квітня 2018 року повернув прокурору для усунення недоліків.

31 липня Дудці й Бессарабову продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою ще на шість місяців.

Правозахисники неодноразово заявляли про те, що так звана «справа українських диверсантів» є політично вмотивованим кримінальним переслідуванням.