Павло Клімкін / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Павло Клімкін закликає не вірити російським спекуляціям щодо термінів вступу України до Європейського Союзу та НАТО.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава МЗС сказав під час відкриття виставки копій старовинних карт України.

Читайте такожПартнери України розглядають відключення Росії від SWIFT як останній з можливих санкційних заходів - Клімкін

Відео дня

"Я сказав, що по-перше, ми маємо бути чесними, розмовляючи з людьми, розмовляючи з українським суспільством, і що ті, хто кажуть, що Україна може вступити, наприклад, до Європейського Союзу за рік, за два, за три - вони не кажуть чесно. Нам потрібно продовжити зміни в Україні, і це йдеться не просто про реформи, а про фундаментальні зміни в Україні", - заявив Клімкін.

Він вважає, що Україна має багато зробити для того, щоб набути членства в ЄС і НАТО.

"Ті спекуляції, які ідуть, що це довгострокова перспектива, що це буде через 25 років, 30 років, і ми будемо чекати - це все також тотальна маніпуляція. Звичайно, це залежить від нас, але залежить і від Європейського Союзу і НАТО, від настроїв, які відбуваються там. І над цим ми працюємо. Я вважаю, і я про це сказав, що це середньострокова історія", - зауважив міністр.

"В НАТО - це простіше, оскільки це фокус на реформуванні безпекового і оборонного секторів, на демократичних перетвореннях. Стосовно Євросоюзу - можете вважати, що це звучить банально, але чим краще ми будемо виконувати Угоду про асоціацію, чим краще ми будемо перебирати європейські стандарти, тим швидше ми набудемо членства в ЄС, після того, як отримаємо європейську перспективу", - наголосив він.

"Я вважаю, що насправді це можна дійсно зробити в середньостроковій перспективі. Скільки на це знадобиться років? Чи це буде 10 років, чи це буде 8 років - це спекуляції. Я на сьогодні це сказати не можу", - сказав Клімкін.

Він закликав не вірити спекуляціям щодо миттєвого вступу.

"Але так само не вірте спекуляціям, в тому числі російським, що це за визначенням якась довгострокова перспектива, і що нам, як іноді кажуть, нічого не світить. Головне залежить від нас. Головне залежить від того, яким чином ми далі будемо змінювати Україну", - підсумував Клімкін.