Депутати не змогли набрати потрібної кількості голосів для прийняття законопроектів / фото УНІАН

Верховна Рада України не підтримала в першому читанні законопроекти, якими пропонувалося введення обмежень на використання квартир у житлових будинках як офісів, готелів та інших закладів тимчасового проживання.

За прийняття законопроекту №6424-д «Про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень житлового будинку» з поправкою з альтернативного законопроекту №6424-1 про включення обмежень на розміщення хостелів у житлових будинках проголосували 177 народних депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Як повідомляється в пояснювальній записці, на сьогодні в Україні "поширюється практика використання квартир у багатоквартирних житлових будинках як офісів, готелів та інших закладів тимчасового проживання".

Відео дня

Читайте такожНежиттєздатна реформа "комуналки"

Проект закону розроблено з метою визначення на законодавчому рівні обмежень щодо використання квартир у багатоквартирних житлових будинках не за призначенням, в тому числі як офісів, готелів та інших закладів тимчасового проживання та посилення відповідальності за порушення законодавства у зазначеній сфері.

Зокрема, законопроектом №6424-д пропонувалося заборонити будь-яке використання квартир у багатоповерхових будинках вище 16 поверхів, крім для проживання.

Після цього депутати не змогли набрати потрібної кількості голосів для ухвалення альтернативного законопроекту №6424-1 і повторного розгляду базового законопроекту.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці літа 2018 року заступник очільника Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) Лев Парцхаладзе заявив, що відомство планує розробити і внести у 2019 році до Верховної Ради законопроект, ухвалення якого дозволить створювати доступне орендне житло.