За весь 2018 рік у корупціонерів конфіскували 5 тисяч доларів / фото УНІАН

Упродовж 2018 року за рішенням суду у корупціонерів до бюджету конфіскували 140, 6 тисяч гривень, що за курсом Національного банку на кінець року складає 5010 доларів США.

Про це Українській правді повідомив голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський з посиланням на лист Держказначейської служби.

Читайте такожУкраїнці считают головними проблемами країни війну та корупцію у владі – опитування

Відео дня

Дані кошти отримані за бюджетною статтею, яка включає як конфісковані напряму кошти, так і кошти отримані від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду за вчинення корупції.

Загалом до кінця року уряд планував повернути до бюджету 4,7 мільярда гривень, конфіскованих судами саме у корупціонерів. Ці кошти впродовж минулого року мали бути витрачені на децентралізацію, ремонт доріг та створення єдиної системи авіаційної безпеки.

"Дана стаття конфіскації статків у корупціонерів з 2015 року окремо вносилася в бюджет, щоб суспільство могло проконтролювати ефективність повернення коштів Януковича", – пояснює Канєвський.

"В бюджеті на 2019 рік така стаття зникла. Це зроблено умисно, щоб перед виборами не можна було порахувати, скільки реально відібрали у екс-президента", – зазначає він.

Разом із тим, за інші злочини, які не пов’язані з корупцією, за рік конфіскували більше 78 мільйонів гривень.

Зокрема, від реалізації конфіскованого майна за матеріалами митних органів надійшло 13 мільйонів гривень, від реалізації конфіскованого майна за матеріалами усіх інших правоохоронних органів – 3,8 мільйона гривень.

Національної та іноземної валюти за матеріалами митних органів конфіскували майже на 37,6 мільйонів гривень, а за матеріалами правоохоронних органів – 23,6 мільйона гривень.

Лист Державної казначейської служби

Раніше постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив, що через корупцію Україна втрачає щороку близько 2 відсотків валового внутрішнього продукту (ВВП) країни.

"Втрати від корупції, яка пригнічує економічне зростання, ми оцінюємо приблизно в 2 відсотка ВВП щорічно порівняно з європейськими країнами", - сказав Люнгман, зазначивши, що з "перемогою над корупцією" зростання ВВП країни складе 5 відсотків замість 3.