ПАРЄ проведе термінові дебати щодо ситуації в Азовському морі і Керченській протоці / фото ©Council of Europe

У резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи щодо ситуації в Азовському морі і Керченській протоці буде пункт із закликом до звільнення українських військових моряків, захоплених у полон російськими силовиками 25 листопада.

Про це заступник голови фракції «Блок Петра Порошенка», член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко повідомив у Facebook.

Він перелічив основні моменти проекту резолюції ПАРЄ щодо конфлікту в Азовському морі, що її буде розглянуто в четвер, 24 січня.

Відео дня

За інформацією Гончаренка, в резолюції Парламентська асамблея вчергове визнає кордони України станом на лютий 2014 року.

Також в документі засуджується будівництво Керченського мосту, який порушує територіальну цілісність України.

Читайте такожПід час дебатів в ПАРЄ розглянуть проект резолюції щодо ситуації в Азовському морі

Крім того, засуджуються обшуки українських суден в Азовському морі, що також прирівняне до порушення територіальної цілісності.

Разом з тим у резолюції підтримується пропозиція Європейського парламенту про місію ОБСЄ на всій території України (включаючи Крим).

Разом з тим у документі підтримується пропозиція Німеччини і Франції про третю сторону - спостерігачі в Керченській протоці, яка б гарантувала свободу пересування всіх суден через протоку.

Крім того, в резолюції лунає заклик до звільнення військовополонених українських моряків.

Як повідомляв УНІАН, розгляд на сесії ПАРЄ проекту резолюції щодо ситуації в Азовському морі і Керченській протоці заплановано під час термінових дебатів з цього питання 24 січня.

Дебати розпочнуться об 11.00 за київським часом.