США вимагає від РФ негайного звільнення полонених українських моряків / фото УНІАН

Уряд США і надалі вимагає від Російської Федерації негайного звільнення полонених українських моряків.

Як повідомляє прес-служба Міністерства у справах ветеранів України, на цьому наголосив директор Агенції Міністерства оборони США з питань зниклих безвісти під час конфліктів Келлі МакКегі під час зустрічі із очільницею українського відомства Іриною Фріз у Пентагоні.

Читайте такожПомпео закликав Росію повернути окупований Крим Україні

Відео дня

Під час зустрічі йшлося про напрямки діяльності Агенції. Зокрема, про роботу лабораторії з ідентифікації останків тіл безвісти зниклих, комунікацію з родинами військовослужбовців, інформаційну та просвітницьку діяльність. Окремо зупинилися на міжнародній співпраці та залучені вищих навчальних закладів до такої діяльності, а також на інноваціях у сфері дослідження й аналізу.

"Дякую за принципову позицію США щодо звільнення наших військовополонених. На сьогодні безвісти зниклими вважається 73 українських військовослужбовця Збройних Сил України, 14 представників Національної гвардії та 5 прикордонників. У 2018 році парламентом було ухвалено Закон «Про правовий статус осіб зниклих безвісти». Відповідно до цього нормативно-правового акту створено Реєстр безвісти зниклих осіб. Викликом для нас є питання ідентифікації. Тому нам потрібен досвід успішної діяльності лабораторії з ідентифікації вашої Агенції", - наголосила Фріз.

Міністр також повідомила про відкриття 18 лютого Гуманітарного тренінгового центру в Дніпрі, який власне покликаний підвищити рівень кваліфікації персоналу та міжвідомчу координацію усіх причетних до цього процесу служб. Мова йде про працівників, які здійснюють судово-медичну експертизу, національну поліцію, а також представників Збройних сил України.

МакКегі запевнив, що вони готові надати дорадчу допомогу Україні в становленні цього центру та висловив сподівання на подальшу співпрацю.

"Ми здійснюємо особливий вид опіки над нашими військовими. Повертаємо їх додому навіть через багато років. Вони гідно виконали свій обов’язок і це наша шана їм та їхнім родинам", - сказав він.