Декілька років тому прокуратура передала до судів низку справ щодо корупційних оборудок в оборонці / Фото УНІАН

Військова прокуратура ще кілька років тому передала до суду п’ять кримінальних проваджень щодо корупційних оборудок екс-заступника секретаря РНБО Олега Гладковського (Свинарчука) та його оточення, однак їх розгляд так і не просунувся вперед.

Читайте такожПрезидент, що заробляє на війні

Про це йдеться у сюжеті програми «Гроші». Зазначаєтьсься, що першого заступника РНБО, якого журналісти звинуватили в обкраданні армії, все ж було звільнено. Хоча буквально тиждень тому прихильники президента розповідали всім, що розслідування про корупцію в армії, де головну роль відіграє Гладковський, – замовлення Путіна.

Відео дня

При цьому, журналісти розповідали про оборудки Гладковського протягом кількох останніх років.

Тим часом, журналісти «підлили масла у вогонь». Наші гроші показали, як Гладковський та його син с поплічниками збагачуються на поставках висотомірів для армії. Їх ціна через оборудки зростає у 5 разів. Те, що коштувало 120 тисяч доларів, ділки продали українському війську за 580 тисяч. Корупційний надприбуток поділили.

Про цю та багато інших брудних оборудок сина Гладковського правоохоронці насправді давно знали. Однак кримінальні провадження щодо цих фактів і досі покриваються пилом у судах.

Про ці справи, як зазначається, усі б забули, якби не резонансне розслідування «Наших грошей», та вибори, під час яких відмовчуватись вже неможливо.  

Як повідомляв УНІАН, 4 березня проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив нову частину розслідування щодо закупівель комплектувальних за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким чинний керівник держконцерну Павло Букін та колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський нібито отримували "відкати" за постачання висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

У журналістських матеріалах йдеться про те, що в 2016-2017 роках висотоміри вартістю близько 85 тис. доларів США за посередництва сина Гладковского Ігоря та його партнера Віталія Жукова були доставлені в Україну через ОАЕ під виглядом запчастин до цивільного вертольота і придбані держкомпанією "Укрспецекспорт", яку на той момент очолював Букін, приблизно за 580 тис. доларів.

Автори розслідування стверджують, що при закупівлі висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану Гладковский-старший та Букін отримували щонайменше 30 та 10 тис. доларів США "відкату".