Ярослав Гришин звернувся до НАБУ / фото УНІАН

Депутат Запорізької обласної ради, голова фракції УКРОПу Ярослав Гришин закликав Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) розслідувати незаконне виділення 34 мільйонів гривень правоохоронним органам з обласного бюджету під час позачергової сесії облради 14 березня.

Про фактичний підкуп силовиків з боку місцевої влади напередодні виборів президента Ярослав Гришин повідомив під час відеозвернення на сторінці у Facebook.

«Вимагаю НАБУ повідомити про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 191 ч. 5, ст. 364 ч.2 Кримінального кодексу України губернатора Костянтина Бриля, голову Запорізької обласної ради Григорія Самардака та його першого заступника Єгора Семенкова. Внаслідок цинічних системних дій цієї «організованої злочинної групи» 14 березня під час позачергової сесії Запорізької облради з нашого бюджету області вкрай незаконно фактично вкрадено 34 млн. грн., які спрямовані на прямий підкуп правоохоронних органів напередодні виборів президента. Силовики мають за це вперто не помічати ні фальсифікацій на виборах, ні мародерського пограбування бюджету області. Натомість, і надалі кошмарити бізнес та тиснути на політичних опонентів», - заявив голова УКРОПу в Запорізькій облраді, правозахисник Ярослав Гришин.

Відео дня

Як відомо, Запорізька обласна рада під час позачергової сесії, 14 березня, ухвалила рішення щодо виділення 34 мільйонів гривень на розвиток матеріально-технічної бази прокуратури в Запорізької області, військової прокуратури та військової прокуратури Південного регіону України, Служби безпеки України області, Головного управління ДФС в Запорізькій області. Рішення підтримали 45 депутатів.

Читайте такожВлада зловживає своїм становищем та прагне сфальсифікувати вибори – Олександр Шевченко

«Губернатор Запорізької області звернувся до голови обласної ради Самардака, який достеменно знаючи про прямі імперативні заборони у такий спосіб розтрачати обласні бюджетні кошти, виніс на сесію питання щодо виділення 34 млн грн. Це квартири співробітникам прокуратури, комп’ютери та технічне обладнання для Управління захисту економіки, близько 5 мільйонів на придбання автівок для СБУ, спецобладнання для управління Державної фіскальної служби, щоб вони встановлювали місцезнаходження платників податків за їхніми номерами телефонів. Проте ці 34 млн грн. мають йти на водогони, опалення, школи, дитячі будинки та лікарні. У нас села сидять без води, без опалення та без зарплат освітян та лікарів», - відзначив Ярослав Гришин.

Як зазначив Ярослав Гришин, закони про СБУ, ДБР та прокуратуру прямо забороняють фінансувати ці органи з місцевих бюджетів. Крім того, пункт 6 частини 1 статті 87 Бюджетного кодексу України визначає, що видатки на правоохоронну діяльність здійснюються лише з Державного бюджету України. Стаття 85 Бюджетного кодексу забороняє виділяти гроші на правоохоронні органи, обласний бюджет виключно йде на соціально-економічний розвиток нашої громади.

В заяві про злочин йдеться про діяння, що підпадають під статті 191, 364, 366 і 368 Кримінального кодексу України щодо неправомірної вигоди. Відповідальність про їхнє порушення передбачає покарання до 12 років позбавлення волі.