У прокуратурі підкреслюють, що три запити прокурорів залишилися без реагування / фото УНІАН

У Спеціалізованій антикорупційні прокуратурі заявляють, що в Національному антикорупційному бюро України 2 роки переховували від процесуальних прокурорів матеріали у справі розкрадань газу на ТЕЦ та розкрадань на «Укрзалізниці».

Читайте такожКорупція в "оборонці": у НАБУ оприлюднили подробиці матеріалів, отриманих від ГПУ

Про це йдеться в заяві САП, розміщеній на її сторінці у Facebook, стосовно оприлюдненого 17 березня НАБУ «Роз’яснення щодо оприлюднених матеріалів, переданих від ГПУ до НАБУ».

Відео дня

«Зазначена у вказаному повідомленні інформація спотворює реальний стан дійсного розслідування описаних кримінальних проваджень та спрямована на відволікання уваги громадськості від приховування злочинної діяльності службових осіб ТОВ «Оптимумспецдеталь», - зазначили в САП.

«Передусім потрібно звернути увагу, що керівництво НАБУ 2 роки переховувало вказані матеріали від процесуальних прокурорів, фактично сховавши їх в матеріалах кримінальної справи № 52016000000000063 (кримінальне провадження, в якому на даний час НАБУ розслідуються факти заволодіння службовими особами низки суб’єктів господарювання, зокрема і ТОВ «Оптимумспецдеталь», грошовими коштами ДП «Укроборонпром» в особливо великих розмірах), а зараз, недолуго використовуючи інсинуації та маніпуляційні прийоми, перекручує інформацію і намагається довести, що ці дані використані в інших провадженнях, хоча фактично матеріали не долучено до цих проваджень», - наголошується у заяві САП.

В прокуратурі підкреслюють, що три запити прокурорів залишилися без реагування, і на жоден з них матеріали, передані від ГПУ до НАБУ, так і не було передано до САП.

«Чому? Тому що керівництво НАБУ прикривало злочинну діяльність своїх працівників та корупцію у власному відомстві», - йдеться в заяві.

Крім того, в САП зауважують, що ні керівництвом, ні детективами НАБУ упродовж 2017-2019 років кримінальні провадження за ст. 369 КК України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) за згаданими вище фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань не вносились, повідомлення про підозру у вчиненні зазначених кримінальних правопорушень детективами не складались і питання про їх вручення перед прокурорами САП не ініціювалось, «що вкотре свідчить про неправдивість пояснень НАБУ».

«Всі спроби НАБУ про представлення таким чином ситуації свідчать лише про намагання уникнути від кримінальної відповідальності за зловживання та хабарництво в самому Національному антикорупційному бюро», - підсумували в САП.