Ілюстрація / REUTERS

Стягуючи війська до українського кордону, Росія створює форпост для протистояння з НАТО. З виборами президента України це жодним чином не пов'язано.

Таку думку висловив військовий експерт Олег Жданов, передає «Обозреватель». Він прокоментував інформацію міністра оборони Степана Полторака про те, що після першого туру президентських виборів РФ перекинула до кордону ще одну батальйонно-тактичну групу (БТГ).

Читайте такожВСУ ліквідували трьох бойовиків у районі ООС прицільним ударом (відео)

Відео дня

"РФ формує свій західний кордон, як у період протистояння Радянського Союзу та НАТО. Тобто вони оголосили себе правонаступниками, і тепер ми як передовий рубіж західного світу перед Російською Федерацією", - зазначив Жданов.

На його думку, нарощування російських військ на кордоні не пов'язано з виборами в Україні.

"Я б не пов'язував. Якщо ми подивимося, то протягом всіх 5 років, особливо з 2015-го року, коли почалася активна фаза формування цієї групи військ, то вона йде приблизно планомірно в рамках тих військових бюджетів, які виділяє РФ", - пояснив експерт.

"Прямих розвідувальних ознак підготовки до повномасштабної або відкритої агресії проти України не зафіксовано", - підкреслив він.

Жданов нагадав, що в 2014 році РФ ввела свій військовий контингент до Білорусі, і після навчань в 2017 році там залишилася ще одна російська дивізія.

"Сьогодні угруповання російських військ на території Білорусі оцінюється приблизно у 18-20 тисяч осіб. Вони розкидані по всіх 7 полігонах Білорусі, і природно вони розкидані уздовж південного кордону Білорусі, тобто уздовж північного кордону України. Але знову ж таки, ми говоримо про створення форпосту РФ для протистояння з НАТО ", - пояснив він.