Ілюстрація / REUTERS

Екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко висловив думку, що Україна суворо дотримується тих зобов'язань, які взяла на себе по Будапештському меморандуму, проте західні партнери свої обіцянки щодо цього документа не виконали.

"Відмова від ядерної зброї була вимогою, яку Україна виконала повною мірою в обмін на обіцянку країн-гарантів поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони. (Нагадаємо, що свої підписи під Будапештським меморандумом поставили лідери США, Великобританії, Росії та України. Крім того, Франція і Китай надали аналогічні гарантії, зробивши відповідні заяви, але свої підписи під цим меморандумом не поставили, – Ред.). Проте всі ці країни порушили дані Україні обіцянки", - сказав він під час чату на Главреді.

За словами експерта, країни-учасники своєю бездіяльністю сприяли тому, що Росія посміла зазіхнути на територіальну цілісність України. Захід надав Києву дуже незначну підтримку, як при анексії Криму, так і під час захоплення моряків в Керченській протоці.

Відео дня

Читайте такожСанкції в обмін на мігрантів: ЗМІ розповіли, як ЄС ухвалював покарання для Росії за Азов

"Подивіться, до чого була зведена допомога Заходу Україні після огляду наших суден Росією в Чорному і Азовському морях та інциденту поблизу Керченської протоки, в результаті якого українські моряки опинилися в полоні у росіян. Все звелося до рішення про навчання наших моряків та військ берегової охорони, до заходу кількох кораблів у Чорне море і обміну інформацією. Чи важливо це? Так. Чи потрібно? Так. Чи достатньо? Безумовно, ні!" – зазначив спікер.

Романенко наголосив, що країни-гаранти могли б допомогти Україні, якщо б захотіли. Досить було застосувати щодо Росії більш жорсткі санкції, а Україні надати зброю.

"Крім того, Захід цілком міг би запровадити більш ефективні економічні санкції проти Росії, заборонивши російським кораблям заходити в європейські, американські і канадські порти. Але такого рішення теж не було. Тому вся нинішня допомога Заходу, на мій погляд, є абсолютно недостатніми і неадекватними заходами", - заявив він.

Експерт вважає, що санкції західних країн проти Росії абсолютно неадекватні тим діям, які Кремль здійснює щодо України.