Ілюстрація / REUTERS

Судді Конституційного cуду України запевняють, що з боку КСУ не виникне жодних перешкод у здійсненні процедури приведення новообраного президента України до присяги.

Відповідну заяву сьогодні було ухвалено на зборах суддів КСУ. Текст документа розміщений на офіційному сайті суду.

Читайте такожКСУ планує визнати неконституційною відповідальність за недостовірне декларування доходів (документ)

Відео дня

У заяві, зокрема вказується, що останнім часом у засобах масової інформації та соціальних мережах масово поширюється інформація про можливий зрив інавгурації новообраного президента через можливе дострокове звільнення Станіслава Шевчука з посади голови Конституційного суду України.

«Ця інформація повністю не відповідає дійсності і є цілеспрямованою інсинуацією, яка має за мету дискредитувати Конституційний суд України та дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в країні. До того ж, вона спрямована на те, щоб створити хибну уяву про механізм реалізації конституційного положення щодо приведення новообраного президента України до присяги, а саме - штучно пов’язати цю процедуру з конкретною особою, що обіймає посаду голови Конституційного суду України», - наголошують автори заяви.

У документі роз’яснюється, що відповідно до частини 2 статті 104 Конституції України, приведення президента України до присяги здійснює голова Конституційного суду. Конституція України не вказує конкретної особи, яка має виконати процедуру приведення президента України до присяги, а лише визначає посадову особу, що здійснює приведення новообраного глави держави до присяги, – голову Конституційного суду України.

Читайте такожКонституційний суд зняв з розгляду питання щодо конституційності закону про люстрацію – джерело

«Приведення новообраного президента України до присяги є конституційним обов’язком голови Конституційного суду України, який, безумовно, буде виконаний. Будь-які маніпуляції голови Конституційного суду України щодо виконання цього конституційного обов’язку є неприпустимими, як і створення ситуації, коли процедура приведення новообраного президента України до присяги буде унеможливлена або перенесена через відсутність голови Конституційного суду України», - сказано в заяві суддів КСУ.

Заявляючи, що відповідальність за виконання головою КСУ вказаного конституційного обов’язку також лежить на Конституційному суді, оскільки він обирає голову КСУ, автори звернення наголошують: «Висловлюючи глибоку занепокоєність щодо поширення інформації про можливий зрив інавгурації новообраного президента України та її маніпулятивного використання, судді Конституційного суду України відповідально заявляють, що з боку Конституційного суду України не виникне жодних перешкод у здійсненні процедури приведення новообраного президента України до присяги відповідно до статті 104 Конституції України».