Євген Єнін пояснив своє рішення піти у відставку / фото РБК-Україна

Заступник генерального прокурора України Євген Єнін пояснив своє рішення подати рапорт про відставку «політизацією» так званої «справи Курченка».

Як передає кореспондент УНІАН, про це Єнін сказав на прес-конференції в Києві.

«З кінця березня як старший групи прокурорів я не давав жодних коментарів щодо так званого «Курченкогейту», щоб не сприяти політизації навколо цього кримінального провадження і щоб максимально забезпечити законність, як того вимагає від нас Кримінальний процесуальний кодекс», - наголосив він.

Відео дня

Єнін стверджує, що він «не скасував жодного підозри, і не лише в цьому кримінальному провадженні». «Я не виключив жодного прокурора з групи прокурорів. Я не вчиняв жодних перешкод у розслідуванні цього кримінального провадження і в низці інших», - запевнив він.

Заступник генпрокурора відзначив, що на певному етапі ситуація навколо цього розслідування пішла «врозріз з моїми життєвими принципами».

Єнін підтвердив повну автентичність викликів до Генпрокуратури для вручення підозр фігурантам провадження у «справі Курченка», що були опубліковані на сайті відомства 22 квітня.

«Стосовно тиску – тиснути на мене достатньо складно…тиснути можна тільки на того, хто гнеться», - підкреслив він.

На питання, чим спричинений рапорт про відставку, він відповів: «Я відчув, що ситуація, зокрема, навколо цього кримінального провадження («справи Курченка» - УНІАН), певною мірою штучно політизована, і моїх зусиль для того, щоб зняти цю зайву політизацію, наразі недостатньо ... Я жодним чином не жертвую своєю кар'єрою, я роблю свій персональний громадянський вибір».

Водночас, Єнін заявив, що його відставка не вплине на розслідування «справи Курченка», де він був процесуальним керівником з березня 2019 року.

Відповідаючи на запитання, чи вплине його відставка на розслідування вказаного провадження, він сказав: «Згідно з чинним кримінальним процесуальним кодексом у нас передбачена автономія будь-якого прокурора. Ми дійсно провели цілу низку нарад. Я підтверджую, що я був незгодний з достатністю на сьогоднішній момент доказів для пред’явлення цих підозр».

«Водночас, якщо будь-хто з прокурорів, який входить до групи прокурорів, вважає ці підстави достатніми – це його абсолютно законне право – оголосити про підозру або вчинити інші процесуальні дії», - додав Єнін.

Читайте такожЗаступник генпрокурора Єнін подав у відставку

Як повідомляв УНІАН, 28 березня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Департамент міжнародно-правової співпраці ГПУ завершив розслідування стосовно бізнесмена Сергія Курченка.

За його словами, Курченко підозрюється в участі у злочинній організації екс-президента Віктора Януковича і здійсненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна.

Луценко зазначив, що в ході розслідування злочинів повідомлено про підозри 98 особам, в тому числі високопосадовцям, з них 12 - вищі посадові особи центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку України, 6 керівників обласних державних адміністрацій, 14 осіб керівного складу державних підприємств.

Того самого дня заступник голови Департаменту міжнародно-правового співробітництва ГПУ, голова відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Костянтин Кулик повідомив, що фігурантами справи Курченка, яким ГПУ оголосила про підозру, є екс-голова АПУ Борис Ложкін, екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Микола Злочевський, чинний заступник голови АПУ Філатов та інші топ-чиновники.

Відповідну заяву Кулика було передано журналістам. Її оприлюднила в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1+1» 28 березня ведуча Наталія Мосейчук.

Пізніше в Генпрокуратурі повідомили, що підозри Ложкіну, Гонтаревій і Філатову були скасовані.

22 квітня на сайті ГПУ були опубліковані повістки Ложкіну, Філатову, Гонтаревій про виклик для вручення підозр і допиту у так званій «справі Курченка».

Усіх зазначених осіб викликали до слідчого на 23 та 25 квітня на різний час як підозрюваних у кримінальному провадженні №12013220540000400 від 31 січня 2013 року.

Як відомо, в рамках цього кримінального провадження ГПУ розслідує створення екс-президентом Януковичем злочинної організації та вчинення злочинів у паливно-енергетичному та банківському секторах, сфері оподаткування та інших.

Один з епізодів провадження — розкрадання під час закупівлі так званих «вишок Бойка» — самопідіймальних бурових установок, придбаних за більш ніж 400 мільйонів доларів. Інший — корупційні схеми бізнесмена-втікача Курченка.