Він упевнений, що Україна з Угорщиною знайдуть спільну мову. "Політичний меседж, я його чекав. Нам чекає непростий, але, тим не ме / УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін має намір обговорити з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто новий закон про функціонування української мови як державної.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Клімкін сказав на спільному брифінгу з міністром закордонних справ Литви Лінасом Лінкявічюсом у Києві.

Читайте такожКлімкін: Жодного подвійного громадянства з Росією як країною-агресором бути не може

Відео дня

"Я вважаю, що наші угорські партнери свідомо вибрали лінію на конфронтацію. Я буду говорити з Сійярто про це в Брюсселі буквально за два тижні, коли буде міністерське засідання щодо "Східного партнерства", - заявив Клімкін, говорячи про угорську реакцію на новий закон України про українську мову.

"Я ще раз повторюю, по-перше, цей закон важливий, але його потрібно розуміти в сенсі підтримки української мови, а не як, в жодному разі, обмеження чиїхось прав", - сказав глава МЗС.

"І по-друге: все, що буде робитися, як ви бачите, визначається Кабінетом міністрів України. І саме зараз має початися робота, дуже публічна, дуже відкрита стосовно того, як закон має бути реалізований", - наголосив Клімкін.

"Так само я вважаю, що потрібно йти далі і мати окремий закон про мови національних меншин. Ми маємо допомагати нашим громадянам і ми не хочемо, щоб угорці, румуни чи хтось інший став менше угорцями чи румунами. Вони належать до нашої політичної нації. Вони повинні мати право отримувати освіту своїми мовами, звичайно, їхні права не мають обмежуватись, але вони повинні отримати реальний шанс вивчити й українську", - сказав Клімкін.

При цьому він впевнений, що Україна з Угорщиною порозуміються. "Політичний меседж, я його очікував. У нас є непроста, але, тим не менш, я вважаю, продуктивна розмова з Угорщиною", - заявив Клімкін.

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня Верховна Рада ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Законом передбачено, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

Згідно з законом, в Україні буде створена Національна комісія зі стандартів державної мови.

Законом визначені особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Серед них, зокрема, керівництво держави, депутати, судді, прокурори, службовці Нацбанку, особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, педагоги, медики державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Того ж дня депутати від «Опозиційного блоку» зареєстрували у ВР постанови щодо скасування рішення стосовно ухвалення закону про українську мову і заявили про підготовку подання до Конституційного суду щодо визнання закону неконституційним.