Володимир Путін / REUTERS

Політичний аналітик, колишній народний депутат України Тарас Чорновіл пояснив, навіщо російський лідер Володимир Путін вирішив активувати "повзучу анексію" Білорусі та які ще країни-жертви є в списку глави РФ.

"Кажуть, що аншлюс Білорусі потрібен Путіну як спосіб залишитися при владі, очоливши нову союзну державу. Але Путін і без цього все одно знайде спосіб бути біля керма. Для цього у нього є повністю підконтрольні спецслужби, багато інших механізмів, а головне – слухняний російський народ. Якщо російський народ тільки починає припиняти любити вождя, йому одразу пояснюють, що вождя любити треба – й народ знову любить. Тому я не думаю, що аншлюс Білорусі потрібен Путіну для збереження себе при владі. Швидше – це щось світоглядне... У Путіна імперський світогляд, світогляд радянського імперіалізму", – зазначив Чорновіл у коментарі "Главреду".

На його думку, не варто шукати в діях Путіна конспірологічні мотиви та підводні течії.

Відео дня

"Ми весь час шукаємо якісь підводні течії, захоплюємося конспірологією, вишукуємо нюанси, мотиви – це все характерне для демократичного світу, де існує боротьба ідей. Але в Росії цього немає. Насправді іноді потрібно просто слухати те, що каже Путін: він досить щирий у своїх висловлюваннях. У Росії немає повноцінної опозиції й протистояння владі, бо Путін може говорити те, що хоче. Так ось: Путін сказав прямо, що найбільшою катастрофою ХХ століття є розпад Радянського Союзу. А оскільки господар Кремля схиблений на месіанстві та явно нездоровий, він переконаний, що його місія і завдання – відновити Радянський Союз. Можливо, не в колишніх кордонах, але хоча б слов'янську частину", – констатував експерт.

Читайте такожПрокляте місце. Чи переїде Адміністрація президента з Банкової

Він прогнозує, що далі Путін "потроху почне приручати молдаван", а потім посилить свій вплив на Кавказі.

"Потім, нарешті, влізе в Азію. Щоправда, тут він зіткнеться з інтересами Китаю, тому що в ШОС були дані гарантії територіальної цілісності центрально-азіатським країнам-колишнім республікам СРСР. Гарантом тоді виступив Китай, а Росія була змушена підписатися під цим на Душанбинському саміті. Це було вкрай неприємно для Путіна, але йому довелося підписатися під цими гарантіями. Але рано чи пізно Путін все одно туди полізе. Може, розхитуючи ці країни зсередини та влаштовуючи внутрішні бунти в цих країнах – щоб китайці не могли причепитися", – пояснив аналітик.

У будь-якому випадку, упевнений він, Путін має намір поступово захоплювати одну площу за іншою.

"Ключова для нього – Україна: якщо Україна буде підконтрольна Москві, Білорусь нікуди не дінеться, так і Молдова довго не протримається. Тож підпорядкована Україна буде гарантією перемоги Путіна, що дозволить йому рухатися далі", – впевнений Чорновіл.

За його словами, Путін все одно активізується і на Кавказі, і в Середній Азії – "це без варіантів".

"Більше того, коли він це зробить (якщо йому вистачить життя), він полізе за напрямом колишнього Варшавського договору. І чхати він хотів, що ці країни – члени НАТО! Він буде гібридними способами створювати в них внутрішні протистояння, бунти й просувати до влади вигідних для Росії політиків. Все це Путін здійснює вже сьогодні, але після захоплення України робота буде вестися відкрито і цілеспрямовано", – резюмував експерт.